Europa går for digital standard

På fredag ble det klart at Europa går for en digital standard i produksjon av mottakere slik at disse kan brukes uavhengig av land. Samtidig har Sverige valgt DAB+

At radioprodusentene nå går i gang med å lage mottakere for et felles europeisk marked gjør at forbrukere kan bruke sine apparater på kryss av grenser, men ikke minst åpner det for større, bedre og rimeligere utvalg av enheter. Dette kan åpne det digitale markedet for alvor.

Nyheten som ble kjent fredag (12 september 2008) betyr at det er blitt enighet om et standard sett med funksjoner som alle fremtidige digitale radioer skal ha. Standardiseringen er støttet av de store kringkasterne i hele Europa og vil skape et enhetlig digitalt marked for produsentene i Europa.

Nyheten vil i praksis bety at alle digitale radioer som blir produsert kan motta DAB, DAB+ og T-DMB Audio for å ta høyde for de forskjellige standardene på kontinentet. Det gir radioprodusentene langt større markeder å produsere for, noe som vil komme forbrukerne tilgode i form av større utvalg av modeller og lavere priser.

Radiodager ser på den digitale fremtiden

Førstehånds kunnskap om hva dette kan bety for radiobransjen internasjonalt, vil deltakerne på Radiodager få gjennom sesjonen om “Er radiofremtiden digital?” Dit kommer Joan Warner fra Commercial Radio Australia som har gått i spissen for en offensiv nasjonal utrulling av DAB+ fra 1.1.2009. Dit kommer Jeff Astle fra World DMB som har den beste oversikten over den storstilte utrullingen av DMB som nå har pågått en tid i Kina og Korea. Og dit kommer Nick Piggott, utviklingsdirektør for det største kommersielle radioselskapet GCapMedia som hele veien har samarbeidet tett med BBC om utrullingen av DAB digitalradio i Storbritannia – og som også har god oversikt over hva som skjer i det øvrige Europa.

Sverige velger DAB+

Det er Sveriges Radio og de andre kommersielle aktørene SBS og MTG som nå står i bresjen for å ta i bruk de mulighetene DAB har å komme med.

Det svenske Radio- och TV-verket anbefaler nå at DAB+ blir brukt som teknologisk plattform. De er klare i sine meninger om at DAB er en positiv teknologi som gir radiobransjen et bredere spekter av utfoldelse, hvorpå de nå vil kunne nå ut til flere lyttere i det ganske land.

De er også tydelige på at det er viktig å være åpne for og faktisk ta i bruk alle de mediemulighetene DAB åpner for. Foruten digitalisering er det slik at utviklingen i media teknologien lett kan stagnere, og i pressemeldingen sendt ut fra SR, SBS og MTG sies det også at slik ting er per dags dato vil det være umulig å utvikle radioen som medium. Med andre ord; digitalisering kan vise seg å være radioens fremtidige livslinje.

(Kilde : RadioAssistant.com/RadioToday.co.uk/Radiosjefens blogg (NRK)/Lokalradio.no/Radiodager.no)

Be the first to comment on "Europa går for digital standard"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*