Radiodrama populært som aldrig før

Olaf Johannesen og Joen Højerslev spiller de to hovedroller i krimiserien 'Ulvetid' af Pelle Møller. Foto: Agnete Schlichtkrull, DR.

Alene ordet radiohørespil kan få enhver under 30 til at løbe skrigende bort. Men efter, at DR har fået stor succes med sin TV-drama, er det også dryppet på radioen, hvor radiodrama oplever et kæmpe comeback. Lyttertallet er fordoblet de seneste seks år.

Tal fra DR Medieforskning viser, at 72.000 lyttede med på hvert afsnit af DR ‘s radiodramaer i 2008, hvor man for første gang begyndte at måle lyttertallene digitalt. I 2011 var tallet steget til 96.000. DR Medieforskning udleverer ikke tal fra før 2008, da målemetoden dengang var en anden, men kan med sikkerhed oplyse, at lyttertalet til radiodrama er mere end fordoblet fra den nye satsning i 2007 og frem til i dag.

111.000 hentede i de fire første måneder af 2012 et stykke radiodrama som podcast. DR har imidlertid ikke opgjort udviklingen inden for podcast specifikt for radiodrama.

Stor fremtid for radiodrama
Og den flotte fremgang skyldes blandt andet, at de unge vil have lydmedier som fx. podcast.

– Jeg tror, der er en stor fremtid i radiodrama og i lydmedier i det hele taget. Vi har jo set hele interessen for lydbøger, og det smitter også af på de andre genrer. For det egner sig godt til mobilen, « siger Bente Larsen, der er projektkoordinator på Institut for Kunst-og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, til 24Timer.

Hun skal i gang med at lave et undervisningsforløb om radiodrama for sine studerende, fordi der er stigende efterspørgsel efter genren.

– Hørespillet er slet ikke et overstået kapitel, og det er heller ikke gammeldags. Ikke hvis man vælger de rette former til det, siger Bente Larsen og påpeger at formen en vigtigt for at tiltrække de unge. Det skal gå stærkere i dag.

Hun bakkes op af DR.

– Det er en form for underholdning , der passer godt til vores tid. For vi har altid noget i ørene, siger Thomas Hedemann, der er producent i DR Radio Drama. Han påpeger, at tiden med de timelange udsendelser derfor er skiftet ud med kortere dele, der i stedet så kører som serier.

– Vores undersøgelser viste, at folk slet ikke gider lytte så længe, og hvis det er for kompliceret, så falder de også fra, for de laver alle mulige andre ting imens. Vi prøver at ramme en relativ realistisk tone, så det er meget virkelighedsnært ligesom DR ‘s store tv -dramaer, for vi tror ikke på, at det skal lyde som teater, forklarer Thomas Hedemann, der efterlyser konkurrence på området.

– Det ville være godt for DR at have nogle konkurrenter på radiodramaet, for det ville hæve niveauet. For som det er nu, er det kun nogle ildsjæle, der kan trække det opad, « siger hun og tilføjer, at hun håber, at også Radio 24syv med tiden vil byde ind på genren, siger Thomas Hedemann til 24Timer.

Dermed ville man måske også blive mere modige, mener Bente Larsen, der godtkan forstå, at DR skal trække lyttere til, men godt kunne tænke sig lidt mere eksperimentering.

– For eksempel kunne man bruge mere tid på lydscenografi i stedet for blot at tænke i plot og bruge lydeffekter hentet fra arkivet, « siger Bente Larsen.

Be the first to comment on "Radiodrama populært som aldrig før"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*