En trediedel af alle nye biler har DAB

DAB_bil_NRK_P1-e1330589616293

Nye tal fra England viser, at en 33,3% af alle nye biler har DAB installeret som standardudstyr. Det er en stigning fra 21% fra sidste måling.

Der er ifølge CAP/SMMT, der har laver målingen, tale om en eksplosiv stigning. For to år siden var tallet 7,5%. Alene i sidste kvartal af 2012, var der en stigning på 76% i antallet af solgte biler, der indeholdt DAB som standard i forhold til sidste kvartal i 2011.

– over de sidste to år, er antallet af solgte biler, der har DAB som standard, steget med utrolige cifre. 8 ud af de biler, der findes på TOP 10 over de mest populære biler i UK, har nu DAB som standard eller indfører det i løbet af kort tid således, at bilisterne også vil kunne få glæde af de fordele, digital radio tilbyder, siger den britiske Kommunikationsminister Ed Vaizey.

Heller ikke brancheorganisationen Digital Radio UK kan man få armene ned.

– vi har ramt en milepæl. En trediedel af alle nye biler, der sælges med DAB som standard viser, at der virkeligt er momentum i bilindustrien for at presse på den digitale udvikling. Dette er gode nyheder for de bilister, der vil lytte til digitale radiostationer i deres biler og det er godt nyt for regeringen, der planlægger at tage en beslutning om FM-sluk senere på året, siger Ford Ennals, der er CEO for Digital Radio UK.

5 Comments on "En trediedel af alle nye biler har DAB"

 1. Må indrømme, at jeg selv aldrig er stødt på en bil med DAB radio i Danmark – og lavede så en lille uvidenskabelig undersøgelse. TH Hansen har 20 ”auto radioer” i deres sortiment; kun 2 absolutte topmodeller har DAB: http://www.thansen.dk/products.asp?c=8267348173&n=1200266494

  • Ulrik Brinck | January 15, 2013 at 01:20 | Reply

   Så har du ikke set min bil. ;-)

   Anyway, nu er det der jo UK og ikke Danmark. I Danmark er det stadig ret nyt, at der er truffet principbeslutning om at slukke for FM, hvorimod der i UK har været den slags planer i nogle år efterhånden.

   Så markedet er vel ikke så modent herhjemme endnu, som det er i UK. Det kan man også se ved, at de radioer, du linker til, er svinedyre. KD-DB52’en kan købes for det halve i UK i forhold til THansens pris:
   http://www.dabonwheels.co.uk/In-dash_DAB_car_radios.html

   Sådan bliver det nok også over tid herhjemme, især hvis de kommende år viser, at man “mener det alvorligt”, at man vil slukke for FM.

 2. Lars F. Jensen | January 15, 2013 at 16:50 | Reply

  Nu er det sådan at også biler i UK holder ganske mange år – færre end de 17-20 år som de fleste danske biler holder – men alligevel længe.

  Da der indtil for ret nyligt stort set ikke er leveret DAB radioer i biler (efter artiklen kun 7,5% i 2010), og det stadigt kun er 1/3 nye biler, der leveres med DAB, så vil det tage rigtigt mange år før blot 50% af alle biler har en DAB radio.

  Hvis man – lidt optimistisk – tænker, at 10% af bilerne har DAB nu, og i årene 2013 og 2014 33% henholdsvis 66% af alle nye biler i UK leveres med DAB. Og fra 2015 at 100% af alle nye biler leveres med DAB.
  Så kan man ud fra levetiden af bilparken ret let give et estimat over andelen af alle biler, der ved udgangen af et bestemt år har en DAB radio.

  Ved 10 års levetid vil 50% således nås ved udgangen af 2017, men nær 100% først ved udgangen af 2024.

  Ved 15 års levetid for bilparken vil 50% først nås ved årsskiftet 2019/2020 og i 2025 vil der stadigt være omkring 10% biler uden en DAB radio.

  Lars :)

  • Ulrik Brinck | January 16, 2013 at 03:49 | Reply

   Det regnestykke forudsætter jo så, at enhver bil kun har DAB, hvis den er født med det, og at INGEN således eftermonterer en DAB-radio i deres biler…

   • Lars F. Jensen | January 16, 2013 at 15:21 | Reply

    Det er rigtigt, men eftermontering er ikke så indlysende for det store flertal, der typisk kun hører ganske få stationer.

    Det er i de fleste nyere bilmodeller meget dyrt, da radioen er integreret med andre info-funktioner i bilen.

    Jeg kender ikke mange, der gider have en DAB til FM enhed med ekstra kontrol og antenne i vinduet.

    Imindlertid er mit regnestykke nok ret optimistisk mht. installation af DAB, Jeg har fx regnet med, at det allerede nu er 10% af alle biler, der har DAB – det er der nok ikke i UK (og slet ikke i DK),
    Ligeledes har jeg forudsat at 2/3 af alle nye biler i 2014 vil blive udstyret med DAB – måske rigtigt for de dyrere modeller, men for alle de mange helt billige modeller – er det noget optimistisk, vil jeg mene.

    Lars :)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*