Apple har stjålet vores varemærke

Skal radiobranchen bare sidde på hænderne og lade Apple og andre kalde sig “radio” uden at gøre noget. Radiofuturist James Cridland trækker en parallel til ketchup i diskussionen om alle de Jukebox-tjenester, der kalder sig radio.

Der er regler for, hvad man kan og ikke kalde, ketchup. Den skal være filtreret, så den har den rette konsistens og ikke løber mere end 14 centimeter på 30 sekunder, når den holder 20 grader.

– hvis nogle skulle finde på at lancere noget, de kaldte for “ketchup”, som ikke indeholdt tomater eller sm indeholdt tomater med klumber, ville de få ballade. Kalder man noget ketchup, SKAL det være ketchup. Et koncept som er til fordel for både forbrugere og industrien, siger James Cridland, der er radiofuturist og redaktør for Media UK. Og han fortsætter:

– I dag (mandag) ventes det, at Apple lancerer iRadio. En tjeneste som ikke er radio (og som kan blive lanceret under et andet navn). Jeg er sikker på, at det vil blive en rigtig god tjeneste, men det er IKKE radio.

Musiktjenester har stjålet “radio” som et varemærke for at sælge streamingtjenester, som bare er en algoritmisk liste af sange. Det er i stedet “passing-off”. Selskaberne forsøger at bruge den goodwill og det gode rygte, radio har for sine egne jukebox-tjenester.

– for at være helt tydelig : en sang der spiller, og som stille og roligt fades ind i den næste sang igen og igen, er IKKE radio. Noget helt uden nyheder og indhold om det sted jeg bor, mit land, min familie, min musik – det er IKKE radio. Noget uden anden redaktionel vurdering end en data-algoritme, og uden et eneste program, der vækker følelser, er IKKE radio. En liste med støj, produceret af et dataprogram, er IKKE radio, siger James Cridland og fortsætter:

– alle vi, der er involerede i radiobranchen ved, at radio er så meget mere end en iPod på shuffle. Og, som vi gjorde med Pandora, Last.FM, Slacker og Google, finder radiobranchen igen sine egene ben, feje og usikre på os selv. Ude af stand til at gøre noget imod et stort selskab, der stjæler vores varemærke.

– At kalde en jukeboxtjeneste for “radio”, er at gøre radio en bjørnetjeneste. Vi vil opleve at få en generation af lyttere, der tror, at “radio” er en enkelt jukebox-tjeneste uden sjæl, uden nogen form for menneskelig kommunikation og uden oplevelser, man kan dele med andre. Dette bryder med radioens unikke plads i vores hjerter, mener James Cridland.

Samtidigt trækker radiobranchen på skuldrene, trækker hatten længere end omkring ørerne og fortsætter med at tælle sidste kvartals indtægter uden at indse, at den ødelægger sig selv ved at lade andre ødelægge varemærket. Branchen burde gå løs med sine horder af advokater og insistere på, at Apple fjerner enhver form for brug af navnet “radio” for noget, der ikke er radio, mener Cridland og fortsætter:

Iradio og dets lige er selvsagt en konkurrent til radio. Måske tager de livet af de musikradioer, som ikke tilbyder noget andet, og det er jeg stensikker på sker over tid.

– men disse tjenester er IKKE radio. Hvis vi holder af radio, burde vi korrigere enhver journalist, der kalder dem (tjenesterne) for “radio” For det er de IKKE, siger James Cridland.

Det ville være meget enklere, hvis radiobranchen solgte ketchup !.

Be the first to comment on "Apple har stjålet vores varemærke"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*