”Ett nytt Sverige” – nio P4-kanaler följer människorna bakom siffrorna

Lotta Malmstedt, samordnare. Foto: Sveriges Radio

Förra året ansökte 162 877 personer om asyl i Sverige. Under de närmaste åren kommer en stor mängd människor att skapa sig nya liv här. I satsningen ”Ett nytt Sverige” följer reportrar från nio lokala P4-kanaler ett antal personer runtom i landet ända fram till 2018.

I reportagen kommer många röster att höras, till exempel asylsökande, volontärer och gode män. Och även de som är oroliga inför de utmaningar som migrationen innebär för samhället.

– Vi tror att genom att möta människorna bakom siffrorna, höra deras berättelser och ta del av deras situation, kan man som lyssnare få en större bild av vad som sker i världen och hur det också påverkar Sverige, säger Lotta Malmstedt, samordnare för satsningen.

Medverkande i Ett nytt Sverige. Foto: Sveriges Radio

Medverkande i Ett nytt Sverige. Foto: Sveriges Radio

Lyssnarna kommer till exempel att få lära känna 15-årige Najib från Afghanistan, ensamkommande asylsökande som jobbat som skräddare och nu börjat gymnasiet i Malmö, Ann-Sofie från Broby, som jobbar med healing och tycker att Sverige tar emot för mycket flyktingar och Hodan från Stockholm, själv ensamkommande för 10 år sedan, som i dag är god man för bland andra en 90-årig kvinna och en ensamkommande 17-åring.

– Vi vill att lyssnarna ska få en relation till var och en av de personer vi följer, vilja höra hur de tänker och få veta vad som händer i deras liv under två år framåt, säger Lotta Malmstedt.

De nio kanaler som deltar är P4 Malmö, P4 Kristianstad, P4 Gotland, P4 Östergötland, P4 Sörmland, P4 Västmanland, P4 Stockholm, P4 Uppland och P4 Norrbotten. Reportagen sänds i respektive kanal i form av ”följetongsdokumentärer” om den eller de personer kanalen följer. Helheten, alla berättelserna, finns på en gemensam sajt: http://sverigesradio.se/ettnyttsverige

Berättelserna kommer också kunna laddas ned som poddar och senare kanske också bli längre, sammanhängande dokumentärer.

Be the first to comment on "”Ett nytt Sverige” – nio P4-kanaler följer människorna bakom siffrorna"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*