Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien – Sveriges Radio protesterar

Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Torsdag tvingades Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén lämna Syrien, varifrån hon rapporterat de senaste dygnen. Sveriges Radios vd Cilla Benkö och utrikeschef Ginna Lindberg protesterar mot beslutet och mot behandlingen av Cecilia Uddén.”I dag tvingades vår korrespondent Cecilia Uddén lämna Syrien, efter att syriska myndigheter dragit tillbaka hennes journalistvisum och förvägrat henne rätten att rapportera från landet.

Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent. Att den syriska administrationen agerar på det här sättet mot en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete, är inte bara beklagligt utan upprörande.

Cecilia Uddén har de senaste dygnen rapporterat från Damaskus och Aleppo, och skildrat synpunkter från båda sidor i den pågående våldsamma konflikten. Hon anklagas nu på oklara grunder från syriska myndigheter för att ha spridit ’osanna uppgifter’, vilket vi helt tillbakavisar.

Syriens skriande brist på pressfrihet är välkänd och väldokumenterad. Landet har de senaste åren legat i botten på Reportrar Utan Gränsers årliga pressfrihetsindex. Vi kan konstatera att den syriska ledningen fortsätter förhindra att journalister ska kunna dokumentera och rapportera från en av de våldsammaste konflikterna som pågår i vår tid.

Sveriges Radio fortsätter att närbevaka Syrienkonflikten och kommer självklart att söka nya tillstånd för att åka in i landet och rapportera på plats. Syriska myndigheters agerande mot vår korrespondent stärker vår övertygelse om behovet av oberoende och fristående journalistik.”

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
Ginna Lindberg, Utrikeschef Sveriges Radio

Cecilia Uddén i Aleppo i Syrien tidigare i veckan. Foto: Sveriges Radio

Be the first to comment on "Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien – Sveriges Radio protesterar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*