Kommentar: Lokalradio kommer ikke til å vinne på FM-slukking

Illustration: POPradio/Radiobutikken

Lokalradioer har stor tro på at FM-slukkingen som starter den 11. januar i Nordland vil bringe en renessanse til lokalradioene og at det vil bidra til en enorm økning i lytting. Etter alle solemerker blir nok resultatet det motsatte. Færre lyttere – både for dem som slukker og dem som blir igjen.

Kommentar av Endre Juel Lundgren, redaktør for RadioAssistant.com.

Lokalradioer får fortsette å sende på FM i de fleste områder her i landet etter at de tre store, NRK, P4-gruppen og Bauer Media, har slukket sine nett. Unntaket er lokalradioene som sender i storbyområdene. Flere lokalradioer har ytret at de nå ser for seg en enorm økning i lytting og at de vil vinne på at folk flest tvinges over på en digital plattform.

Nei.

Sunn fornuft og logikk tilsier at dette bare er tull. Dersom lytterne ikke allerede har valgt lokalradio hvorfor skal de velge det nå? Fordi det er det eneste alternativet for dem med FM? Det blir litt som å tro at hyttefolket velger seg en obskur lokalavis de aldri før har lest bare fordi VG ikke har dukket opp i kiosken.

Husker du Thomas Giertsen og stand-up rutinen som handlet om hobbyfiskere som mente gratis fiskestenger på biblioteket vil få dem ut av rushelvetet? Det blir litt på samme måte å tro at FM-slukking på magisk vis vil få lokalradio populært i seg selv.

9 av 10 lyttere bruker radioen sin for å høre på NRK eller en av stasjonene til P4-gruppen eller Bauer Media. Nå kan lokalradio fint emulere innhold, form og tone, men det er langt opp til det “de store” leverer. De som har klart å vinne lokalt – og det finnes flere svært gode eksempler – vil nok oppleve at de fortsatt er vinneren. De gir lytterne sine lokale nyheter, følger den lokale sporten, støtter lokalt kulturliv og har lokalt næringsliv på sin side.

For radioene som har slitt vil FM-slukkingen ikke by på et rush av lyttere og overfylte bankkontoer. Sjansen er at kroken henges på døren før rakettene skytes opp og det ønskes et godt nytt 2018.

Vent litt. Vil de store også miste lyttere?

Ja, selvsagt.

I en overgangsfase er det dem som ikke har DAB-radioer. Som ikke kommer til å oppgradere i bilen, og som av forskjellige grunner vil ha trøbbel med overgangen og vil få endrede vaner.

Men når tilbudet alle vil ha, mer enn ni av ti lyttere, er å finne på DAB så er det der de vil fortsette lyttingen. De fleste DAB-radioer har også en FM funksjon, men når switchet du sist til det “gamle” formatet om du allerede er digital? De som ikke er med over har i allefall tapt. Lokalradioene som klarer å plassere seg på DAB med et navn som dukker opp på rett sted i stasjonsoversikten – for eksempel et sted mellom NRK P1, NRK P3, P4 og Radio Norge – vil i allefall oppleve muligheten for å bli oppdaget i større grad enn før.

La oss håpe, for alles del, at flest mulig vil få et tilbud om lokalradio der de bor. At den lokalradioen leverer nyheter som er relevante for lytterne, at de får sport og kultur, at de får underholdning fra habile programledere og at de kan fungere som en plattform for lokalt næringsliv som kan møte kunder til sine produkter og tjenester.

Men det er der – på innhold – og ikke på plattformen at den kampen vil vinnes. Vi trenger og ønsker lokalradio. Lykke til!

Be the first to comment on "Kommentar: Lokalradio kommer ikke til å vinne på FM-slukking"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*