Premiär för Kaffesump och samiska hjältinnor

Sofia Jannok. Foto: Sally Henriksson

Varför säger många fortfarande lapp? Och hur bevarar man språket och den samiska identiteten långt hemifrån? I ”Kaffesump och samiska hjältinnor” får lyssnarna följa med Sofia Jannok och hennes vänner i deras samtal om livet i och utanför Sápmi. Hur håller man den samiska glöden vid liv? Programmet har premiär annandag jul i P1.Hemma hos Sofia Jannok i lägenheten i Umeå står ofta kaffepannan på och det är då, när hon och hennes vänner samlas kring köksbordet eller vid en eld i skogen, som hon upplever att de riktiga samtalen tar form.

– Jag och mina vänner har ofta livliga samtal om allt från fördomar vi möter till den samiska förskolans vara eller icke vara, och längtan hem till våra marker och familjer när vi är långt bort. Att vi träffas är ett sätt att hålla elden vid liv, säger programledaren Sofia Jannok.

Sofia Jannok är högaktuell artist och låtskrivare, just nu även tv-aktuell i SVT-dramat ”Midnattssol” och dokumentären ”Världens Sofia Jannok”. Hon är också renägare, och många tankar rör sig kring att hitta balansen mellan att göra karriär i det urbana samhället och samtidigt behålla närheten till det samiska samhället, familjen och släkten i Loukta-Mávas sameby.

Under tiden väntar hennes vänner Sara och Malin sitt första barn tillsammans och funderar mycket kring hur de ska kunna ge barnet möjlighet till en stark samisk identitet och det samiska språket trots att de bor i Umeå och att Malin inte är same.

– I Kaffesump och samiska hjältinnor får du dyka in i våra samtal och ta del av våra tankar. Det är såklart inga tankar och åsikter som representerar hela Sápmi. Men det är ytterligare en bild. Ju fler samer som syns och hörs desto mer kan vi motverka fördomar. Att Malin inte är same men lever delvis i det samiska samhället ger dessutom ett intressant utifrånperspektiv, säger Sara.

Kaffesump och samiska hjältinnor tar lyssnarna med till köksbordet och vännernas böljande samtal kring samisk identitet, okunskapen i samhället och att hålla elden vid liv. Programmet sänds i fyra avsnitt och har premiär annandag jul kl. 14.30-14.55 i P1.

Alla avsnitt finns då också på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Sändningstider i P1:
Måndag 26 december kl. 14.30-14.55
Onsdag 28 december kl. 14.30-14.55
Fredag 30 december kl. 14.30-14.55
Söndag 1 januari kl. 14.30-14.55

Programmen görs av produktionsbolaget Munck för Sveriges Radio.

Be the first to comment on "Premiär för Kaffesump och samiska hjältinnor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*