Hurtige nyhedsfix gør mange rundtossede

Befolkningen er nyhedsjunkier, og mange kan ikke vente på bussen, stå i kø i supermarkedet eller være på toilettet, uden at de skal have et skud nyheder. Foto: Petra Kleis © Type 1

DR Medieforskning har studeret en række danskeres nyhedsforbrug. Mange er nyhedsjunkier, men de siger også, at de ikke nødvendigvis har styr på fakta og sammenhænge af den grund. – Undersøgelsen viser, at nyheder har sneget sig ind i stort set alle tilværelsens sprækker – både, som noget, man tilfældigvis støder på, men også som noget, som mange opsøger aktivt, forklarer medieforskerne.Nyheder er ikke længere noget, man bare bliver opdateret på i bilen hjem fra arbejdet eller ved at ”indtage” TV-Avisen til aftenkaffen.

Befolkningen er nyhedsjunkier, og mange kan ikke vente på bussen, stå i kø i supermarkedet eller være på toilettet, uden at de skal have et skud nyheder. Det konkluderer medieforskerne Henrik Gregor Knudsen og Lene Heiselberg fra DR Medieforskning i publikationen ’Medieudviklingen 2016’, som udkommer på torsdag, den 19. januar.

– 95 procent af danskerne bruger nyheder dagligt. Samlet set har befolkningen næppe tidligere fået så mange nyheder, som de gør i dag, og modsat radio – der er størst i dagtimerne, og TV, som er størst om aftenen, har online-nyheder – og ikke mindst dem på smartphonen, ingen primetime. De bliver brugt nærmest døgnet rundt, siger Lene Heiselberg og Henrik Gregor Knudsen.

Har sneget sig ind ad alle sprækker

– Undersøgelsen viser, at nyheder har sneget sig ind i stort set alle tilværelsens sprækker – både, som noget, man tilfældigvis støder på, men også som noget, som mange opsøger aktivt. En yngre mand fortæller for eksempel i undersøgelsen, hvordan han tjekker nyheder på mobilen tre-fire gange i løbet af en arbejdsdag, men en kvinde i overgangsalderen fortæller, at hun gør det om natten, når hun er ramt af hedeture, forklarer medieforskerne.

Ifølge Henrik Gregor Knudsen og Lene Heiselberg kalder mange nyhedsbrugere kalder deres adfærd for ”flakkende”, ”overfladisk” og ”flygtig”, og de understreger, at de typisk kun når at læse overskrifter og se billeder. Visse af deltagerne i undersøgelsen nåede til tider kun at læse nyheder i 20-30 sekunder, når de havde en kort pause eller brug for adspredelse, og derfor har de sjældent videre styr på fakta og sammenhænge.

Be the first to comment on "Hurtige nyhedsfix gør mange rundtossede"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*