Hvor dyrt er det egentlig å høre radio via mobilen?

Illustrasjon: P4s nye mobil app i såkalt CarMode.

Digitaliseringen av radiomediet handler like mye om mobil, internett og digital-TV som DAB. Likevel er det en gjengs oppfatning om at kringkastet signal må være ryggmargen i distribusjonen til radioene i lang tid fortsatt. Din Side har sett på kostnadene ved å bruke mobil til å høre radio.

Det er kostnader uansett hvordan man velger å høre radio. Med et radioapparat betaler man én gang som forbruker, det samme gjelder den digitale TVen, men med både internett og mobil handler det om merkostnader – både for kringkastere og forbrukere.

Selv om data koster penger konkluderer Din Side med at det å høre radio via 4G, for eksempel i bilen, ikke nødvendigvis trenger å være dyrt – de anbefaler imidlertid å utvide datakvoten i abonnementet ditt.

I et eksempel som bruker en NRK kanal i høyeste kvalitet i en halvtime hver dag (mindre i helg) kommer forbruket opp i 1.5 GB per måned. All lytting utover denne halvtimen kommer i tillegg, og det gjør også alt annet mobilen din gjør, som bakgrunnsoppgaver, email, surfing, streaming av andre tjenester og sosiale medier.

Når det gjelder eksempelet med inntil 30 minutter daglig lytting, så passer dette greit inn for de fleste norske radiokanaler – med unntak av P1. Det er kun NRK P1 som i snitt har mer enn 30 minutter daglig lytting, ifølge Kantar TNS.

Det blir uansett en ekstrakostnad for radiolyttingen hvis du bruker mobilen. Med eksempelet om en halv time med radio om dagen vil du for å oppgradere et Hello abonnement få en ekstrautgift på 528 kroner i året, Chess-abonnenter må regne med rundt 840 kroner i året og Telenor hele 1.200 kroner mer enn du betaler i dag.

For en full forklaring på eksempelet og bakgrunnen for beregningene, ta en titt på artikkelen til Din Side.

OneCall har gått ut med et gratistilbud – men dette er ikke helt uproblematisk. Dette kan være i strid med nettnøytraliteten – i og med at tilbudet bare er tilgjengelig for dem i Nordland og etterhvert for dem i andre områder hvor FM slukkes.

Onecall mente dette ikke var i strid mot nettnøytraliteten – prinsippet om at tilbydere av internett ikke kan diskriminere innhold. Dette styres av retningslinjer fra NKOM.

– Så langt vi kan se utfra det som beskrives, er dette problematisk, forteller seniorrådgiver Frode Sørensen i NKOM til Din Side.

Be the first to comment on "Hvor dyrt er det egentlig å høre radio via mobilen?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*