James Cridland: Er det slutt på direktesendt nattradio?

Illustration: Sun going down over Venice. Photo: James Cridland

BBC Radio 2 er en radiostasjon som forvirrer radiokonsulenter. Den har et årsbudsjett for innholdsproduksjon på hele 53 millioner amerikanske dollar, nær en halv milliard kroner.

Avhengig av når du skrur på Radio 2 gjennom en dag kan du høre alt fra et friskt morgenshow, en koselig formiddagssekvens og et nyhetsbasert innringingsprogram. Det er musikkdokumentarer. Det er musikk med folkemusikk, countrymusikk, big band, house og religiøse programmer. Det er også et program som heter “The Organist Entertains” – hvor programlederen Nigel Ogden presenterer orgelmusikk.

Det skal jo ikke fungere. Likevel øker lyttingen. Ukentlig samler stasjonen 15.1 millioner lyttere (Storbritannia har en befolkning på 54 millioner over 15 år). Det er en markedsandel på 16.7 prosent. Radioen er enorm – både eklektisk og populær på samme tid. Når det kommer til lytting tror jeg det er den største radiostasjonen i Europa.

Et budsjett på 53 millioner amerikanske dollar høres mye ut – hovedsakelig fordi det er, vel, ganske mye. (De bruker 16 millioner dollar på distribusjon og støttefunksjoner). Busjettet krymper dog.

I realiteten er det slik at BBC Radio har måtte stramme inn beltet. Med kutt i budsjettene kommer det også kutt i innholdet ser det ut til. Noen nattprogram forsvant allerede for noen år siden, og andre forsvinner ved slutten av denne måneden når BBC kutter resten av sine direktesendte nattsendinger.

900.000 mennesker lytter til Radio 2 gjennom natten. De vil bli overlatt til opptak og uten direktesendinger fra midnatt til 5 om morgenen. I stedet vil de få programmer i reprise og voicetrackede musikkbaserte programmer. Dette skal i tur sendes ut på et avviklingssystem som har hatt en lang rekke problemer.

BBC er ikke alene. Automatiserte sendinger på natten er nå regelen, som oftest uten unntak. I Irland er det bare en radiostasjon – en kommersiell stasjon i Dublin – som har en programleder direkte om natten. Alle de andre er automatisert.

En kan argumentere med at de som lytter om natten nok kunne trenge menneskelig kontakt mer enn dem som lytter på om dagen. Det er i allefall helt klart at de som lytter om natten er flinkere til å ta kontakt og delta. De som jobber – eller ikke får sove – er slett ikke skuddredd når det kommer til å ta kontakt med sin favorittstasjon.

Nattsendinger er dessuten en viktig flate for dem som er nye i bransjen. Det finnes ikke et bedre sted å lære faget og en forståelse for hvordan du kan bety noe i livene til dem som lytter.

Det er derfor skuffende at BBC Radio 2 – med sitt budsjett på 53 millioner dollar – stopper direktesendinger om natten. Menneskelig kontakten er den viktigste forskjellen på ekte radio og en Spotify playlist, og det er en skam og å ødelegge det med viten og vilje.


James Cridland er en radio futurolog – en skribent, taler og konsulent som jobber med de lyseste radiohoder i verden. Han har arbeidet for BBC og Virgin Radio i London. Du kan, som over 2.500 andre radiofolk, abonnere på hans ukentlige nyhetsbrev (på engelsk) på https://james.cridland.net.

Be the first to comment on "James Cridland: Er det slutt på direktesendt nattradio?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*