James Cridland: Norge slår av FM. Varför kör de inte bara streaming?

Denna veckan tystnade slutligen FM-sändningarna i en del av Norge. Majoriteten av radiostationerna flyttar över till sändningar på DAB+, vid sidan om online och DTV. Mot slutet av året har hela landet slått av sina FM-sändningar (vissa små lokalradiostationer fortsätter på FM, men stationer som får 95% av lyssnandet flyttar).DAB+ är radiosändningar, precis som FM. Du behöver en ny mottagare, men det fungerar helt likt. Sändning från ett torn, och mottagande i en antenn.

Varför vi ska bry oss om radiosändningar, undrar folk, när streaming är allt vi behöver? Låt oss se på det.

I många länder, hyr du din FM- (eller DAB-) sändningsutrustning av en som förser dig med sändning, som också tar hand om underhåll och strömräkningar. En station jag tilfälligt valde i Storbritannien betalar 6000 amerikanska dollar i månaden för sina FM-sändningar för att täcka 2,5 miljon människor. De har en marknadsandel på 5% och på sin peak är det 43 000 människor som lyssnar.

Med FM (och DAB) spelar det ingen roll hur många som lyssnar – det utgör ingen skillnad på kostnaden för sändaren. Men med internetstreaming betalar du för att ha tillräckligt med kapacitet för att klara av det (servrar och bandbredd).

43 000 lyssnare är MÅNGA samtidiga lyssnare på internetstreaming. De flesta stationer kommer inte i närheten av det – jag vet om några som har runt 15 000 samtidiga lyssnare på sin peak, men de flesta ligger på ett hundratal. Jag pratade med ett internetstreamingföretag som specialiserar sig på radiostreaming för stora företag. Deras grovt räknade utgiftsöverslag var 55 dollar i månaden för 100 samtidiga lyssnare – max 100 lyssnare åt gången. Att slå av FM och streama radio till 43 000 lyssnare skulle kosta 23 650 dollar i månaden. Internet är fyra gånger dyrare än en FM-sändare.

Stationen har totalt 11 miljoner lyssnade timmar i månaden, för övrigt, för att göra ytterligare några räkneexempel. Hos en CDN (Content Delivery Network) jag kollade med, skulle det bara i bandbreddkostnader kosta 65 000 dollar i månaden för de 343 TB din publik använder. Så de ordentliga radiostreamarna jag pratade med tidigare har en bra deal.

Sen ska vi inte glömma kostnaden för lyssnaren. Varje lyssnare lyssnar på stationen 32 timmar i månaden, det motsvarar cirka 1 GB data i månaden. Det är inte helt gratis. Sen är det ju stabiliteten på datasignalen för livestreamingen och så använder telefonen sju gånger så mycket batteri som om man hade lyssnat på FM på samma enhet. Och musikrättigheter. Och så vidare..

I Bodø, huvudstaden i Nordland i Norge, där de först ska slå av FM, hade en typisk FM-lyssnare 10 radiostationer att välja mellan. När de nu slår på sin DAB+ radio har de 30 stationer – en märkbar ökning i utval.

Kanske det förklarar den globala trenden. Live internetradiostreaming växer sakta, mycket saktare än DAB-växten in flest länder, Norge inkluderat. Så inte ens när folk blir tvingade att ändra sina radiovanor, går de över till streaming. De håller sig fast vid radiosändningar. Och varför skulle de inte? Det är gratis, det är pålitligt och det fungerar.

Internetsändningar är bra. Det är absolut en del av radions framtid. Men det är inte – och kan inte vara – en ersättning för radiosändningar. Inte än, i alla fall.


James Cridland är en radiofuturolog – en skribent, talare och konsult som jobbar med de skarpaste radiohjärnorna i världen. Han har jobbat för BBC och Virgin Radio i London. Du kan, precis som över 2500 andra radiokolleger, abonnera på hans nyhetsbrev varje vecka (på engelska) på https://james.cridland.net.

Be the first to comment on "James Cridland: Norge slår av FM. Varför kör de inte bara streaming?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*