Lokalavis hevder nordlendingene vender NRK ryggen etter FM-slukking

Illustration: POPradio/Radiobutikken

“Bare halvparten av oss hører NRK etter overgangen til DAB,” skriver Bladet Vesterålen. Noe over 1.000 lesere har sagt sin mening. At halvparten av de voksne avisleserne velger NRK på radio er faktisk ikke noe dårlig tall for en radiostasjon.

Bladet Vesterålen stilte sine lesere en rekke spørsmål:

1. Er du klar for å ta inn NRK? 21 prosent svarte ja.
2. Har DAB hjemme, men mangler andre steder? 25 prosent svarte ja.
3. Hørte ikke radio før slukkingen heller? 8 prosent sa ja.
4. Dropper NRK nå? 46 prosent.

PPM-tallene for uke 2 gir NRK P1 en markedsandel på 42.5 prosent og alle NRKs kanaler (inkludert de digitale) en andel på 66.9 prosent. Dette i et nasjonalt univers 12+.

Artikkelen finner du her: http://www.blv.no/politikk/bolig/hytte/halvparten-av-oss-uten-radio/s/5-9-177893

Det blir vanskelig å tyde noe av undersøkelsen til avisen, men gitt alle svarte på alle spørsmål – og at de som ikke er radiolyttere kun svarte på den biten, siden det andre ikke er relevant – så sitter vi med 92 prosent av respondentene som lytter radio i en eller annen form. Betydelig høyre enn de rundt 70 prosent av personer over 12 som hører radio hver uke.

21 prosent av respondentene er klare på at de er digitalisert og klare – og formodentlig innstilt på å fortsette å bruke NRK i noe av sin radiolytting. 25 prosent, 1 av 4, har DAB hjemme allerede. Andre undersøkelser viser at Nordland er superdigitalisert og at minst syv av ti husholdninger har minst ett apparat som kan ta inn DAB.

Så er spørsmålet hvem de 46 prosent er. De litt over 460 personene som har valgt å si at de nå dropper NRK på radio fordi rikskringkastingen har digitalisert. Hvem er de? Dessuten: leserne til Bladet Vesterålen lytter vel til mer enn bare NRK?

Marius Lillelien, NRKs radiosjef, svarer skikkelig for seg når avisen ringer. Det skulle bare mangle. Man ler ikke av misfornøyde kunder. Eller “kunder” i den forstand at lisensen på langt nær er frivillig.

– Dette er jo en temperaturmåling som er interessant, sier radiosjefen diplomatisk.

NRK, P4-gruppen og Bauer Media – koordinert av Digitalradio Norge – er slettes ikke en dum gjeng mennesker. Slukkingen følger et logisk mønster gjennom landet. Den følger områder med færrest mennesker først, områder hvor tunneler har digitalradio og hvor overgangen merkes minst.

Det ropes høyt, men Nordland er ikke Oslo og Akershus. Ingen av landets største byer ligger der og det er nesten ingen lokale radiostasjoner.

Når slukkingen kommer til det sentrale Østlandet er avisene allerede ferdigskrevet om emnet, det er gammelt nytt, alle testene er gjort og den som ikke da har fått med seg slukking og oppgradert i bilen var nok ikke så interessert i utgangspunktet.

Om noe så syner man en optimisme blant radiofolk. Særlig blant lokalradioene som ser for seg at det blir en renessanse hvor de er alene på eteren. Om det skjer eller ikke er en helt annen diskusjon, men at det er en tro på suksess er viktig.

Om optimismen blant lokalradioene, om tilfanget av flere formater og radiostasjoner og oppmerksomheten og tydeliggjøringen av verdens mest personlige medium blir så tydelig som nå… ja, så er vel det bare positivt? Både for rekruttering, for innholdsproduksjonen og kanskje til og med mulighetene som mediet bringer for de annonsørene som ikke har sett det enda. Spesielt lokalt.

Be the first to comment on "Lokalavis hevder nordlendingene vender NRK ryggen etter FM-slukking"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*