Møt vår nye faste skribent: James Cridland

Radio futurologist James Cridland

På fredager fremover vil du møte James Cridland. James er en radiofuturolog. Han snakker om hva radio er, hva radio kan bli og hva fremtiden kan bringe. Gjennom sine ukentlige spalter vil han diskutere radio, radiofolk og alt hva denne bransjen handler om.

Hei. Du kjenner ikke meg, og jeg kjenner antagelig heller ikke deg – men det er hyggelig å møtes.

Jeg er brite og snakker ikke et ord norsk, svensk eller dansk. Heldigvis gjør andre det, og de vil enten a) oversette for meg, eller b) finne på noe som jeg ikke har sagt.

Etter 25 år i britisk radiobransje – for stasjoner som nå eies av Bauer Media, og senere i BBC – flyttet jeg høsten 2015 til Brisbane i Australia. Minner litt om Oslo, bare varmere og det er billigere å ta en øl.

Jeg snakker på radiokonferanser om radioens fremtid. Jeg har snakket på Radiodager i Norge, Radiodagen i Sverige og Radiodays i Danmark flere ganger. Jeg ble en gang tatt med til Christiania av en entusiatisk mann fra Danmarks Radio, jeg har laget mat sammen med en nordmann i Seoul (som sammenlignet det med å jakte på elg og viste meg bilder av det på sin telefon), og jeg hadde et spesielt godt måltid i Stockholm som endte med litt vel mye akevit.

Jeg får sett mye av det som skjer på radio over hele verden: Jeg hadde en ganske hektisk måned nylig hvor jeg reiste innom Los Angeles i USA, Moskva i Russland, Hilversum i Nederland, Biel i Sveits og Berlin i Tyskland. Jeg kunne nok sikkert skrevet en reisespalte også, hvis du hadde vært interessert i hvordan internasjonale flyplasser ser ut og detaljer omkring store hotellkjeder. (Jeg skrev faktisk en artikkel om Moskva).

Radio på disse stedene gjør det stort sett greit: sterke selskaper og lyttertall som i de fleste tilfeller er stabile eller er på vei opp. Radio i Moskva er populært blant de unge – ikke de voksne. I Nederland er radio et veloljet maskineri, og de har gjenskapt seg ved hjelp av video og andre tjenester. I Sveits, som i Australia og Norge, er fremtiden preget av DAB+ – i USA, under et teppe av motløshet, skjer det også interessante ting.

Hva er det som binder alle disse stedene sammen – med unntak av USA – er at kringkastere ønsker å forstå hva som skjer i resten av verden. De stjeler de beste ideene fra hverandre, fortsetter sin egen innovasjon og er villig til å prøve nye ting. Jeg ønsker å hjelpe deg med å stjele gode ideer fra andre – spesielt når det kommer til radioens fremtid.

Min bakgrunn er som en kreativ teknolog i radio. Jeg har jobbet som programleder og har skrevet reklame på britisk radio, og jeg har jobbet som digitaldirektør for Virgin Radio i London. I min tid hos Virgin lanserte jeg verdens første streaming app for mobil, og jeg hjalp Virgin med å bli den mest populære radiostasjonen i verden på internett. Jeg tilbragte deretter noen år på BBC hvor jeg fikset lyden på deres nettradioer. Nå jobber jeg for et utvalg av kringkastere fra hele verden og hjelper dem å se hva de skal gjøre videre.

Det er en lang rekke spennende og fascinerende ting radiostasjoner gjør. Noe handler om programmering og stilige stunts, andre har ideer om hvordan teknologien kan forbedres på alt fra hjemmesider og WhatsApp til video på Viber. Det kan handle om å personifisere lytteopplevelsen og programmere musikk rett.

Jeg kommer til å bringe det beste fra resten av verden til deg gjennom denne spalten hver eneste fredag. Forhåpentlig vil disse ukentlige artiklene bli som et bibliotek av gode ideer for deg, eller ditt digitale team, med tanker og ideer som du kan stjele.

Jeg føler meg beæret over å bli spurt om å bidra og jeg ser frem til å ta del i de samtaler jeg håper spalten kan starte. Det skal bli topp å møte deg og høre dine tanker også. Min email er james@cridland.net.

Nå får du unnskylde meg, jeg skal ta en kopp te. Skål!


James Cridland er en radio futurolog – en skribent, taler og konsulent som jobber med de lyseste radiohoder i verden. Han har arbeidet for BBC og Virgin Radio i London. Du kan, som over 2.500 andre radiofolk, abonnere på hans ukentlige nyhetsbrev (på engelsk) på https://james.cridland.net.

Be the first to comment on "Møt vår nye faste skribent: James Cridland"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*