Möt vår nye faste skribent: James Cridland

Radio futurologist James Cridland

På fredagar hädanefter möter du James Cridland. James är en radiofuturolog. Han snackar om vad radio är, vad radio kan bli och vad framtiden kan ge. Genom sina veckospalter kommer han att diskutera radio, radiofolk och allt denna bransch handlar om.Hej. Du känner inte mig och jag känner antagligen inte dig heller, men det är trevligt att träffas.Jag är engelskman och snackar inte ett ord svenska, norska eller danska. Som tur är gör andra det, och de kommer antagligen att: a – översätta för mig eller b – hitta på något jag inte har sagt.Efter 25 år i den brittiska radiobranschen, för stationer som nu ägs av Bauer Media, och senare BBC, flyttade jag hösten 2015 till Brisbane i Australien. Det påminner lite om Oslo, bara varmare och så är det billigare att ta en öl.Jag pratar på radiokoferenser om radions framtid. Jag har pratat på Radiodager i Norge, Radiodagen i Sverige och Radiodays i Danmark flera gånger. En gång tog en entusiastisk man från Danmarks Radio med mig till Christiana, jag har lagat mat tillsammans med en norrmann i Seoul (som jämförde det med att jaga älg och visade mig bilder av det på sin telefon), och jag har haft en speciellt god middag i Stockholm som slutade med allt för mycket snaps.

Jag har fått se mycket av det som händer på radio över hela världen. Jag hade nyligen en ganska hektisk månad där jag reste inom Los Angeles i USA, Moskva i Ryssland, Hilversum i Nederländerna, Biel i Schweiz och Berlin i Tyskland. Jag hade säkert kunnat skriva en resspalt också om du hade varit intresserad av hur internationella flygplatser ser ut och om detaljer om stora hotellkedjor (jag skrev faktiskt en artikel om Moskva).

Radio på dessa ställen gör det stort sett ganska bra, starka medieföretag och lyssnarsiffror som i de flesta fall är stabila och på väg upp. Radio i Moskva är populärt bland de unga – inte de vuxna. I Nederländerna är radio ett väloljat maskineri som har återskapat sig själv med hjälp av video och andra tjänster. I Schweiz, som i Australien och Norge är framtiden präglad av DAB+. I USA, under ett täcke av missmod, händer också andra saker.Det som förenar alla dessa ställen – förutom USA – är att medieföretagen har en vilja att förstå vad händer i resten av världen. De stjäler de bästa idéerna av varandra, fortsätter sin egen innovation och är villiga att prova nya saker. Jag vill hjälpa dig att stjäla bra idéer av andra – speciellt när det gäller radions framtid.

Min bakgrund är som en kreativ teknolog i radio. Jag har jobbat som programledare och har skrivit reklam på brittisk radio och jag har jobbat som digitalredaktör för Virgin Radio i London. Under min tid hos Virgin lanserade jag världens första streaming-app till mobil och jag hjälpte Virgin att bli den mest populära radiostationen i världen på Internet. Efter det hade jag några år på BBC där jag fixade ljudet på deras internetradiostationer. Nu jobbar jag för ett antal radio-/medieföretag från hela världen och hjälper dem att se vad de ska göra framöver.

Det är en lång rad spännande och fascinerande saker radiostationer gör. En del handlar om programmering och snygga stunts, andra har idéer om hur teknologin kan förbättras på allt från hemsidor och WhatsApp till video på Viber. Det kan handla om att personifiera lyssnarupplevelsen och att programmera musiken rätt.

Jag kommer att ge dig det bästa från resten av världen i denna spalt varje fredag. Förhoppningsvis kommer dessa veckoartiklar bli som ett bibliotek med bra idéer för dig eller ditt digitala team, med tankar och idéer du kan stjäla.Jag känner mig ärad över att ha fått förfrågan om att bidra och jag ser fram emot att delta i de samtal jag hoppas denna spalt kan sätta igång. Det blir toppen att möta dig och höra dina tankar också. Min email-adress är james@cridland.net.Nu får du ursäkta mig – jag ska ta en kopp te. Skål!


James Cridland är en radiofuturolog – en skribent, talare och konsult som jobbar med de skarpaste radiohjärnorna i världen. Han har jobbat för BBC och Virgin Radio i London. Du kan, precis som över 2500 andra radiokolleger, abonnera på hans nyhetsbrev varje vecka (på engelska) på https://james.cridland.net.

Be the first to comment on "Möt vår nye faste skribent: James Cridland"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*