P3morgen tildelt Kringkastingssjefens språkpris

Silje, Ronny og Markus fra P3morgen får Kringkastingsjefens språkpris. Foto: Silje Rønning Kampesæter/NRK

Ronny Brede Aase, Silje Nordnes og Markus Neby – P3morgen – har denne uken blitt tildelt språkprisen til kringkastingssjefen. – Ungdom og unge voksne er en svært sentral målgruppe for NRK. Det å være gode forbilder for denne gruppa – med et inkluderende og godt språk – er viktig, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Ronny Brede Aase er tidligere vinner av språkpris for sin bruk av nynorsk, og denne gangen får han prisen for måten han og kollegene bruker språket på i møtet med en generasjon som viser mer selektiv enn noen annen.

Programledertrioen ble selv veldig overrasket over prisutdelingen og forteller at de trodde det hele var skjult kamera og at de skulle bli lurt. Men etter å ha mottatt både maleri, blomster, heder og ære, tok programleder Markus Neby ordet:

– Jeg har et eksempel fra forrige uke hvor vi var med på å utvikle språket litt, forteller Markus Neby til Kringkastingsjefen og de andre som er til stede for å overvære prisutdelingen.

– Det er et uttrykk som heter brannbil. Det er altså når en mann penetrerer en kvinne med mensen. Også var det ikke et uttrykk for det når to kvinner sakser.

– Nei vær så snill, avbryter kollega Silje til latter fra salen.

Men Neby fortsetter:

– Også diskuterte vi det frem og tilbake og fant frem at blodsaks er en løsning på det. Og da utviklet vi språket, forteller Neby.

Juryen sier:

De er trygge på dialektene sine og flotte forbilder for god dialektbruk, noe som er viktig for NRK. Selv om de varierer språkbruken sin noe, og bruker en del engelske lånord, har de likevel en klar og tydelig dialekt som basis.

De har god improvisasjonsevne og timing, og er ledige i språkbruken. De har en dynamisk talestil der vekslingene går kjapt, ofte med en del overlappende tale mellom programlederne, men uten at det går ut over forståeligheten og uten at det virker ekskluderende på lytteren. 18-åringen fra byen er like begeistret for sunnfjordsk, nordlandsk og østnorsk i høyt tempo som 29-åringen fra bygda.

Disse vinnerne er med sitt språk en motvekt til tendensen at det moderne og hippe bare framføres på bymål – her er det bygdemål og bymål i skjønn forening.

Be the first to comment on "P3morgen tildelt Kringkastingssjefens språkpris"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*