Etter FM-slukkingen i Nordland har DAB-kritikken stilnet

Atle Antonsen og Johan Golden i Misjonen på P4 var blant de første som ble digitalisert da de 4. november 2016 sluttet å sende på FM. Foto: András Varga/Monster

Det blåste godt i dagene før rikskanalene slukket sine FM-sendere i Nordland og umiddelbart etterpå kom det inn meldinger om minst 100 såkalte “DAB-hull”. Nå har kritikken stilnet, og det viser seg at bare 6 av rapportene om “DAB-hull” var reelle.

Verden har ikke blitt så ille for folk i Nordland som en kanskje skulle tro i forkant av FM-slukkingen. Når NRK og de store rikskanalene forlot FM-båndet fulgte lytterne etter, og der oppdaget de dessuten et helt nytt og utvidet tilbyd. Lyttertallene (PPM fra Kantar TNS) viser at digitale nisjekanaler opplevde et oppsving umiddelbart etter slukkingen.

I en rapport til Kulturdepartementet skriver NRK at de opplevde få problemer med overgangen.

Kritikerne som i forkant av slukking advarte om manglende dekning og problemer med beredskap har langt på vei blitt motbevist, men sier til Klassekampen at motstanden har bidratt til at overgangen har gått bedre.

Særlig har IKT Norge vært vokale i digitaliseringsdebatten, men sier det ikke er noen grunn til selvransakelse nå som slukkingen har begynt.

– Det har gått roligere for seg enn jeg fryktet, og det er jo veldig bra. Den tida vi var for eller imot dab er forbi, sier administrerende direktør Heidi Austlid i IKT Norge til Klassekampen.

Har dere bidratt til å krisemaksimere?

– Nei, vår kritikk av dab har vært helt berettiget. Det vi har vært opptatt av er kriseberedskapen og sikkerhetsperspektivene, noe som også har bidratt til å styrke gjennom­føringen.

Så først kritiserte dere NRK, og nå skal dere ha æren for at det gikk bra?

– Nei, men kritikken har vært viktig for dem som har jobbet med dette i NRK. Og vi har hatt en god dialog hele veien.

Be the first to comment on "Etter FM-slukkingen i Nordland har DAB-kritikken stilnet"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*