Nye lyttertall: 2 millioner nordmenn hører radio digitalt

Illustrasjonsfoto: NRK Klassisk, verdens første heldigitale radiostasjon på DAB.

Digital radio har overtatt en større del av lyttingen. 2 millioner nordmenn hører radio over digitale plattformer hver eneste dag, viser tall fra februar 2017. Det utgjør to tredeler av all radiolytting. I følge Digitalradioundersøkelsen hører 1,6 millioner nordmenn daglig på DAB.

Nøkkeltall digital lytting i Norge:

  • 2 millioner nordmenn hører digital radio hver dag (Digitalradioundersøkelsen Kantar TNS)
  • 1,6 millioner nordmenn hører DAB hver dag (Digitalradioundersøkelsen Kantar TNS)
  • 72 prosent hører digital radio hver dag (Digitalradioundersøkelsen Kantar TNS)
  • 3 millioner nordmenn hører radio hver dag (PPM, Kantar TNS)

– Norge er på vei inn i en ny radiotid fordi det mangler plass på FM. Kanalveksten har vært stor i nyere tid, og digitale lyttertall viser at tilbudet treffer lytternes behov, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Det er ikke lansert riksdekkende radiokanaler på FM siden 2004. Siden 1995 er det derimot lansert 25 riksdekkende kanaler på DAB i Norge. Det totale DAB-tilbudet er nå 30 riksdekkende kanaler.

Flere plattformer

Lytterne bruker i dag en blanding av digitale og analoge plattformer. FM-plattformen for riksdekkende kanaler fases ut i løpet av året.

– Hele samfunnet er i en digital omstilling, der også radio tilpasser seg digitale brukervaner. Ola Nordmann hører i dag radio via apper, pcer, multiromsannlegg, DAB eller andre plattformer, sier Torvmark og understreker at den største lyttingen finner sted på DAB-plattformen.

– Vi ser at de fleste digitale lyttere hører radio på DAB. Det gjelder hele landet, også i områdene der FM er slukket. Trolig handler det om at nordmenn er konservative når det gjelder radio, de liker å høre via et radioapparat, sier Torvmark.

I dag er det omlag 4 millioner DAB-radioer i norske husstander. 2,5 millioner er hjemme-radioer mens 890.000 har DAB i bil. 580.000 har DAB-radio på hytta, i båten eller lomma. Det anslås å være omlag 6,9 millioner FM-radioer totalt.

NRK, P4 Gruppen og Bauer Media har samlet sitt komplette radiotilbud på DAB. FM-plattformen har ikke kapasitet til mer enn fem riksdekkende kanaler.

Be the first to comment on "Nye lyttertall: 2 millioner nordmenn hører radio digitalt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*