Editions:

Nye lyttertall: 2 millioner nordmenn hører radio digitalt

NRK Klassisk was the first digital only station in Norway (and the world). Today there are 30 national radio stations available on DAB.

Digital radio har overtatt en større del av lyttingen. 2 millioner nordmenn hører radio over digitale plattformer hver eneste dag, viser tall fra februar 2017. Det utgjør to tredeler av all radiolytting. I følge Digitalradioundersøkelsen hører 1,6 millioner nordmenn daglig på DAB.

Nøkkeltall digital lytting i Norge:

  • 2 millioner nordmenn hører digital radio hver dag (Digitalradioundersøkelsen Kantar TNS)
  • 1,6 millioner nordmenn hører DAB hver dag (Digitalradioundersøkelsen Kantar TNS)
  • 72 prosent hører digital radio hver dag (Digitalradioundersøkelsen Kantar TNS)
  • 3 millioner nordmenn hører radio hver dag (PPM, Kantar TNS)

– Norge er på vei inn i en ny radiotid fordi det mangler plass på FM. Kanalveksten har vært stor i nyere tid, og digitale lyttertall viser at tilbudet treffer lytternes behov, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Det er ikke lansert riksdekkende radiokanaler på FM siden 2004. Siden 1995 er det derimot lansert 25 riksdekkende kanaler på DAB i Norge. Det totale DAB-tilbudet er nå 30 riksdekkende kanaler.

Flere plattformer

Lytterne bruker i dag en blanding av digitale og analoge plattformer. FM-plattformen for riksdekkende kanaler fases ut i løpet av året.

– Hele samfunnet er i en digital omstilling, der også radio tilpasser seg digitale brukervaner. Ola Nordmann hører i dag radio via apper, pcer, multiromsannlegg, DAB eller andre plattformer, sier Torvmark og understreker at den største lyttingen finner sted på DAB-plattformen.

– Vi ser at de fleste digitale lyttere hører radio på DAB. Det gjelder hele landet, også i områdene der FM er slukket. Trolig handler det om at nordmenn er konservative når det gjelder radio, de liker å høre via et radioapparat, sier Torvmark.

I dag er det omlag 4 millioner DAB-radioer i norske husstander. 2,5 millioner er hjemme-radioer mens 890.000 har DAB i bil. 580.000 har DAB-radio på hytta, i båten eller lomma. Det anslås å være omlag 6,9 millioner FM-radioer totalt.

NRK, P4 Gruppen og Bauer Media har samlet sitt komplette radiotilbud på DAB. FM-plattformen har ikke kapasitet til mer enn fem riksdekkende kanaler.

Be the first to comment on "Nye lyttertall: 2 millioner nordmenn hører radio digitalt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*