Monica Dominique, Josefine Lindstrand och Filip Jers uppträder på P2 Jazzkatten 2017

Monica Dominique. Foto: Johannes Lundberg/Sveriges Radio

När Sveriges Radio hyllar svensk jazz bjuds det som alltid på nyheter och uruppföranden. På P2 Jazzkatten-galan den 10 oktober premiärspelar Josefine Lindstrand sitt beställningsverk för P2, ett uppdrag hon fick när hon vann kategorin Årets kompositör i fjol.Monica Dominique uppträder tillsammans med munspelaren Filip Jers, ett samarbete som initierades efter deras möte på P2 Jazzkatten 2016, då de var två av vinnarna. P2 Jazzkatten-galan direktsänds i P2 inför publik på Fasching i Stockholm tisdag 10 oktober.

– Jag kommer framföra ett verk som innehåller ett utforskande av sound, improvisation och modern teknik. Jag har valt att kalla det ”Mina drömmars stad” med en blinkning åt Per-Anders Fogelströms romansvit med samma namn. Musiken leker med hur staden låter och känns, vibrationerna, smutsen, det vackra, och alla människor som lever där och möts varje dag. På scen kommer vi forma ett sexmannaband med blås, gitarr, trummor och bas, säger Josefine Lindstrand.

P2 Jazzkatten-kvällen förgylls också av Ellen Andersson Quartet, JH3 – Jari Haapalainen Trio som förutom Jari Haapalainen själv består av Per ”Texas” Johansson och Daniel Bingert, salsabandet La Liga Habanera samt dj:n Sandra ”Choco Canel” Bergman.

Josefine Lindstrand. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Om de uppträdande artisterna

Monica Dominique har varit verksam som jazzpianist, arrangör och kompositör sedan 1960-talet och förra året valdes hon in i Swedish Music Hall of Fame. Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av musikkritikerna i Europa. Förra året vann de varsin P2 Jazzkatt och i år uppträder de tillsammans i ett unikt samarbete.

Sångerskan, pianisten och kompositören Josefine Lindstrand har släppt tre album som soloartist, jobbat med Norrbotten Big Band och spelat keyboard och körat bakom Veronica Maggio, Darin och Maia Hirasawa. På årets P2 Jazzkatten-gala premiärspelar hon ett beställningsverk som hon specialskrivit för P2, i och med att hon utsågs till Årets kompositör på P2 Jazzkatten i fjol.

Ellen Andersson Quartets debutalbum ”I’ll Be Seeing You” belönades med Orkesterjournalens Gyllene Skiva 2016. Flera recensenter har tagit fasta på det fina samspelet mellan musikerna, där Ellens röst betraktas som ett av kvartettens instrument.

JH3, med Jari Haapalainen, Per ”Texas” Johansson och Daniel Bingert släppte debutalbumet ”Fusion Machine” förra hösten. Musiken kan beskrivas som ”fusion” i sin renaste form – en smältdegel av jazz, hiphop, folk, freeform och avtantgarde.

Bandet La Liga Habanera bildades för nio år sedan i Havanna och har spelat runt om i Sverige och Europa. Musiken är en blandning av modern kubansk timba med inslag av traditionell son, salsa, soul och funk.

Sandra ”Choco Canel” Bergman är en av Stockholms mest anlitade dj:s och klubbarrangörer som spelat skivor och bokat band sedan början av 2000-talet.

Filip Jers. Foto: Kjell Oscarsson/Sveriges Radio

Om P2 Jazzkatten

P2 Jazzkatten är Sveriges Radios årliga hyllning till svensk jazz. Priser delas ut i kategorierna Årets musiker, Årets nykomling, Årets kompositör, Årets grupp och Guldkatten – ett specialpris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser. Fram till den 31 augusti kan publiken lämna förslag på vilka som ska nomineras i dessa fem kategorier på P2 Jazzkattens hemsida.

De nominerade till P2 Jazzkatten-priserna avslöjas i mitten av september och då öppnar även röstningen, vinnarna röstas fram av både lyssnarna och Sveriges Radios jury. Dessutom delas Juryns specialpris ut till någon som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv, ett pris som instiftades förra året. P2 Jazzkatten har delats ut sedan 1993.

P2 Jazzkatten direktsänds i P2 inför publik på Fasching i Stockholm den 10 oktober kl. 19.00–22.00.

P2 Jazzkatten är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Fasching och Stockholm Jazz Festival.

Be the first to comment on "Monica Dominique, Josefine Lindstrand och Filip Jers uppträder på P2 Jazzkatten 2017"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*