Smilets by Aarhus viser skyggesiden frem i ny podcast

'Tryk play for mord' er en podcast/podwalk, der udspiller sig i Aarhus midtby. Grafik: Sonja Winckelmann Thomsen © DR

I podcast serien ‘Tryk play for mord’ inviteres lytterne ud på en nervepirrende tur gennem Aarhus midtby. ‘Tryk play for mord’ er både en radiodrama-podcast og en audiowalk også kaldt en podwalk.Simone Ventrigada bliver fundet myrdet i en snæver baggyde i Aarhus midtby. Stranguleret med noget lyserødt, polyesterlignende materiale. Der er ingen vidner, men meget hurtigt en oplagt mistænkt.

Lytteren følger den unge journalistpraktikant Esther Sognklø. Hun identificerer sig med den myrdede Simone, og da hun opdager, at den mistænkte er hendes ekskæreste Max, sætter hun alt ind for at bevise hans uskyld.

‘Tryk play for mord’ er både en radiodrama-podcast og en audiowalk også kaldt en podwalk. Podcasten er på 5 afsnit og kan høres alle steder; hjemme i sofaen, på farten eller ude i den store verden.

Audiowalken er teknisk co-produceret af firmaet Podwalk. Den skal lyttes med hovedtelefoner rundt i Aarhus gader og stræder. Appen podwalk benytter sig af GPS tracking, så en ny bid af fortællingen bliver udløst, når lytteren er det rigtige sted. Lytteren kan følge et kort på mobilen og bliver også guidet rundt i Aarhus af Finn Nørbygaard, som er podcastens ’voice over’.

Aarhus er scenografi for historien, hvor lytteren skal finde en morder sammen med vores hovedperson Esther. Lytteren vil uden tvivl blive ledt steder hen i byen, hvor han eller hun ikke har været før, blandt subkulturer og parallelle verdener.

Der er mange muligheder i lyd, og den gode lydfortælling er på mange måder ligesom at læse en god bog, hvor man selv sætter ansigter på de medvirkende. I dette projekt er byens rum derudover en aktiv medspiller, og man bliver guidet rundt efter flere clues, flere aspekter og flere mistænkte. Lytteren løber stakåndet i morderens fodspor og ender måske selv som jaget bytte.

Den myrdede Simone færdes i det såkaldte Cosplaymiljø. Cosplay er sat sammen af ordene “costume” og “play”. Som navnet antyder, er der tale om en kunstform, hvor to kreative discipliner mødes. Udøvere af cosplay, såkaldte cosplayere, klæder sig ud og optræder som en specifik figur, typisk fra fiktive værker for eksempel anime, manga, videospil, film, tegneserier og skønlitteratur. Det er en subkultur, som hovedpersonen Esther drages ind i på jagt efter svar. Og måske har hun været en lidt for dygtig cosplayer. Der kommer i hvert fald hul igennem til meget mørke kræfter.

Musikken er gamle Aarhus sange af Thomas Helmig og Peter AG, men genindspillet i dystre distortede molversioner af lyd-designer Signe Mansdotter. Historien er skrevet af Christian Gamst Miller Harris. Instruktør er Kræsten Kusk og de medvirkende er Signe Egholm Olsen, Casper Sloth, Maria Rich, Nicolaj Kopernikus, Karen-Lise Mynster, Thomas W. Gabrielsson, Bjarne Henriksen, Rosalinde Mynster, Morten Rose, Joachim Jepsen, og Finn Nørbygaard.

Be the first to comment on "Smilets by Aarhus viser skyggesiden frem i ny podcast"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*