Slukking går etter planen og lytterhjelpen har fått god respons

Nå har NRK slukket sine FM sendere i 17 av 19 fylker og P4-gruppen og Bauer Media følger på. De siste lyttertallene fra den første regionen som slukket, Nordland, viser at lyttingen er stabil, men mer fragmentert.

Det har vært et år preget av store bokstaver – kanskje ikke så rart? Under fjorårets Radiodager ble det sagt at folk nok har mer følelser forbundet med digitaliseringen av radio enn andre medier fordi radioen er mer personlig. Det ser ut til at det gode forholdet mellom radiostasjon og lytter fortsatt er godt; lyttertall fra Nordland viser nemlig at like mange lytter til radio som før.

Fredag 15 september sluttet de siste riksdekkende kanalene å sende på FM i Sogn- og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Aust-Agder og Vest-Agder. Nå er alle riksdekkende radiosendinger på Sørlandet og Vestlandet på DAB og andre digitale plattformer.

Siste region som har opplevd slukking er det sentrale Østlandet. NRK har slukket sine sendere og snart følger P4-gruppen og Bauer Media på.

Lokalradioene fortsetter på FM de fleste steder i minst fem år til.

I forkant av slukkingen i hver region har lytterhjelpen til Digitalradio Norge vært på pletten for å veilede, informere og hjelpe. Dette har publikum vært svært fornøyde med.

Teamet deres besøkte i august og september mange små og store steder på Østlandet.

– Vi har gitt mange tips om radio i bilen, men har også reist hjem til eldre lyttere som har trengt assistanse, sier Tommy Gaustad i Digitalradio Norge, som leder turneen.

Omleggingen på Østlandet berørte et av landets tettest befolkede område, og er den femte av i alt seks slukkeområder.

Mange lyttere har vært godt forberedt før slukkingen. I følge Digitalradioundersøkelsen fra Kantar TNS har 82 prosent av alle husstander nå en eller flere DAB-radioer.

13 Comments on "Slukking går etter planen og lytterhjelpen har fått god respons"

 1. Bjørn Authen | October 5, 2017 at 14:35 | Reply

  For noe forbannet tøv. Forsøket på tvangsinnføring av DAB i Norge er en av de største rikspolitiske skandaler i nyere tid. Stortinge ble beviselig ført bak lyset da det “vedtok” overgangen til DAB i 2011. Så hva i alle dager er dette for slags propaganda??

  • Endre Lundgren | October 6, 2017 at 05:57 | Reply

   Dette var da et imponerende udelikat innlegg herr Authen. Språkbruken er forkastelig og jeg ser du bruker sterke ord. Nøyaktig hva er propaganda – utover dine egne sterke meninger på feltet? Skal vi gå igjennom denne artikkelen setning for setning? Det er utelukkende faktaopplysninger her. Ingen meningsytringer, utover at de lytterne som fikk hjelp av lytterhjelpen som tilsynelatende var fornøyde. Og det må de jo nesten få lov til å være?

  • Du må huske at Authen er koko, som det heter på godt norsk. Han sitter hjemme, hever trygd og troller, heeele dagen. Så dette er en tapt sak Endre.

  • Hvor er “beviset” du viser til? Kan du ikke bare slutte å torlle og gjøre noe nyttig med livet ditt?

 2. Richard Becke | October 5, 2017 at 15:53 | Reply

  Dessverre har NRK, Bauer Media og MTG hatt tilnærmet monopol på mediedekning av DAB-saken. Svært mange nettsteder som utgir seg for å være objektive – inkludert dette – er kontrollert av disse aktørene, og gir et ensidig bilde av saken, ofte med halvsannheter eller direkte feil. For eksempel hevdes det til stadighet at Norge er først ute av mange som skal avvikle FM. Sannheten er at Norge er og vil forbli det eneste landet hvor FM legges ned. For å forstå prosessen i sin helhet bør man se dette intervjuet med en svensk statsviter og medieanalytiker:

  • Endre Lundgren | October 6, 2017 at 05:59 | Reply

   Jeg føler det er på sin plass å si at ingen aktører har kontroll på RadioAssistant – verken i form av eierskap, utbetalinger eller annet. Det kan kanskje innleggets forfatter enten dementere eller fremlegge bevis for?

   • Richard Becke | October 6, 2017 at 08:27 | Reply

    La meg si det slik; den informasjon som formidles og de meninger som forfektes av radioassistant.com reflekterer 100% det budskap som Digitalradio Norge i en årrekke har spredd i diverse medier, og som har totalt dominert mediedekningnen av denne saken. Mye av dette er beviselig usannheter/”alternative fakta”. Hvis du ønsker å fremstå som en uavhengig og seriøs aktør, er fremstår det som underlig at du ikke har satt deg bedre inn i sakens fakta. Du kan kanskje dele med leserne dine reaksjoner på intervjuet med Christer Hederstrøms+

    • Endre Lundgren | October 6, 2017 at 08:33 | Reply

     Det du sier medfører ikke riktighet. RadioAssistant.com har ingen meninger. Ingenting forfektes derfor. At hva Digitalradio Norge viser til blir rapportert er vel ikke rart? På samme måte som motstandere av omleggingen har fått plass. Hvis du finner det du kaller beviselig usannhet så ber jeg deg dokumentere dette så skal jeg egenhendig dementere og korrigere. Så langt jeg kan se bruker du store ord uten substans. Fakta på bordet og så snakker vi. Christer Hederstrøm trenger jeg ikke kommentere, men som du ser tillot jeg deg å poste videoen. Ingen sensur her. Men før du angriper videre med påstander uten dokumentasjon så må du forvente at de ikke slipper igjennom.

 3. David nordli | October 5, 2017 at 17:59 | Reply

  Slukkingen av riksdekkende radio i Norge har,i skarp kontrast til påstandene i artikkelen gått alt annet enn smertefritt. Radiolyttere over hele Norge er rasende og klager over til dels svært mangelfull dekning. Lokalradio har fått en eventyrlig økning i antall lyttere så påstanden om at folk hører like mye på radio som før kan muligens stemme. Når det gjelder lyttertall for NRK og P4/Radio Norge har disse fått en solid knekk da mange ikke gidder å høre på disse lengre.

  Videre påstås det at 82% av befolkningen nå har en DAB radio? En merkelig og ganske absurd påstand med tanke på hvilket kvalitetsmessig tap DAB påfører befolkningen i form av dårlig lyd og dekning. Vi må huske på at dette er teknologi fra 1980 tallet som overhodet ikke hører hjemme i 2017.

  • Endre Lundgren | October 6, 2017 at 06:02 | Reply

   Ikke en eneste gang påstås det i artikkelen at overgangen har gått knirkefritt – du har kanskje lest en annen artikkel enn den jeg har skrevet? Det står ikke at NRK, P4 og Radio Norge har beholdt sine lytterandeler heller. Det “påstås” ikke at 82 prosent av befolkningen har en DAB radio – det står at en undersøkelse sier at 82 prosent av norske husstander har minst en DAB radio. Det er noe helt annet. Du har et litt for avslappet forhold til faktaopplysninger. Jeg ser også at du er opptatt av datoen for når teknologi ble oppfunnet – tør minne om at teknologien bak internett er eldre enn DAB.

 4. Inghild Marie Venås | October 6, 2017 at 10:57 | Reply

  Høyrde på radio i bilen kvar einaste dag til og frå jobb.Etter erfaringar av nyinstallert DABradio til fleirfoldige tusen kroner i bubil,vert det ikkje installert radio i “kvardagsbilen”, no går det i CD. Saknar sjølvsagt radioen, men med alle “bortfall” under sending, der sendinga kutta midt i eit ordskifte, og gjerne kom att midt i ein melodi, vart irritasjonsnivået farleg høgt.Ergrar meg at når “ekspertar” uttaler seg, so er det oss brukarar det er noko i vegen med, og ikkje mottakstilhøva til DABradioen.Nrk Sogn og Fjordane la ut på Facebook at stormen rundt Dab hadde stilna, allereie om kvelden kom dei attende med nytt innlegg “Stormen rundt Dab hadde visst ikkje stilna likevel”.

 5. Arild Johansen | October 6, 2017 at 16:48 | Reply

  Jeg har ikke hørt på verken NRK eller P4 etter dere stengte FM senderne i Nordland 11.01.17. Kommer aldri til å kjøpe DAB radio jeg.

 6. Jeg har ikke EN eneste gang hørt klaging over DAB . Ikke blant kollegaer, venner eller generelt overhørt noen som har sutret. Det eneste stedet jeg har fått med meg en slags sutring er under slike artikler…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*