25% lytting på 3G koster tre ganger så mye som nasjonal dekning i DAB

 

En fransk undersøkelse viser at begrenset 3G-distribusjon koster 3 ganger så mye som en nasjonal AM/DAB-dekning i et land som Storbritannia. Det er radioguru James Cridland som blogger om data fra fransk forskning han har fått tak i.

I disse digitaldebatt tider snakkes det om fremtidens radio og hvordan lyttere skal motta signalene fra sin favorittstasjon. Eksisterende systemer som FM og AM, DAB eller varianter av denne, DRM eller varianter av denne, internett eller mobilnettet er alle på bordet som ønskede metoder av større og mindre grupperinger i bransjen.

Les innlegget «Radio broadcasting over 3G – impossibly costly?» av James Cridland for detaljer.

Forskningen fra Frankrike tar for seg lytting over 3G og kostnadene forbundet med dette.

I Frankrike er 20 stasjoner i fire grupperinger som står for 80 prosent av markedet gjennom Radio France, RTL, NRJ og Lagardere. Tallet for lytting via mobilnettet er 4.2 prosent, men tallet øker til 11.3 prosent i de yngste gruppene (13-24).

Forskningen har sett fremover i tid til 2018 og slått fast at folk vil lytte like lenge hver dag, 179 minutter, men at andelen som går via mobilnettet vil øke fra 4.2 prosent til 22 prosent. Hvis nettradioen bruker 90kbps vil radiotrafikken stå for 7.8 prosent av all mobil databruk.

Kostnaden for denne trafikken er estimert til 334 millioner euro per år, en kostnad mobiloperatørene høyst sannsynlig vil kreve tilbake fra radiostasjonene, ca 3.7 millioner euro i året.

Cridland trekker frem en sammenligning til Storbritannia hvor hele landet kan dekkes med AM eller DAB for omkring 1.3 millioner euro i året per stasjon, FM er antagelig mye mer kostbart.

Cridland har flere viktige spørsmål i forbindelse med undersøkelsen og trekker frem at de franske stasjonene ikke er nasjonale i de fleste tilfeller, forskningen ser ikke på kostnader til servere og annen infrastruktur og den sier heller ikke noe om mobilnettet i det hele tatt vil tåle trafikken da radio krever god kvalitet på mobilsignalet.

(Kilde: James Cridland Blog)

Skrevet av Endre Juel Lundgren - 22. mar 2010 - 16:29