Elkjøp tilbyr flere FM-radioer enn noengang

Ett år etter Stortingsmeldingen om digitaliseringen av radiomediet tilbyr Norges største elktronikkjede Elkjøp flere FM-radioer enn noensinne – nær dobbelt så mye som for ett år siden.


RadioAssistant har gjennom flere år sjekket utvalget i nettbutikken til Elkjøp. Resultatet i år er nedslående for en radiobransje som jobber med å digitalisere seg selv. Utvalget av DAB-radioer er nær identisk med 2009, samtidig har kjeden valgt å øke utvalget av FM-radioer fra 17 i 2009 til 44 i år.

FM FM/DAB(+) FM/DAB(+)/Nett
09/2009 17 18 3
03/2011 24 14 6
03/2012 44 19 9

Enkelte av produktene tilbød dessuten kassett (!), tre radioer tilbød bare internettstreaming. Tallene over inkluderer dessuten adaptere og alle konfigurasjoner av dockingstasjoner og vekkerklokker som også tilbyr radio.

Ifjor omtalte Digitalradio Norge nedgangen i tilbudte digitalradioer som en effekt av usikkerhet i forkant av stortingsmeldingen.

– Det er veldig kort tid siden stortingsmeldingen. For dem, som andre, så har digitalisering vært usikker faktor, og meldingen er det signalet de har ventet på. Det å skifte ut varesortimentet i en så stor kjede som Elkjøp vil uansett måtte ta litt tid, sier Jarle Ruud, markedsansvarlig i Digitalradio Norge AS, til RA.

Til tross for optimisme på denne tiden i fjor viser det seg altså at Digitalradio Norges håp om at digitaltilbudet skulle øke ikke har blitt hørt.

Det har ikke lykkes RadioAssistant å få en kommentar fra Digitalradio Norge på dagens tall.

9 Comments on "Elkjøp tilbyr flere FM-radioer enn noengang"

 1. StreamingGuru | 27/03/2012 at 13:18 |

  Det er FM og streaming som gjelder. Ellers er det vanskelig for DAB siden det er så få land som bruker DAB, derav lite utvalg. Det er jo det globale markedet som bestemmer, og her gjelder FM og streaming.

 2. Det er nok helt riktig som guruen sier. Folk flest kommer nok til å hoppe bukk over overgangen til DAB og heller kjøre nett-tilgang. Med såpass mange fordeler med å velge et streamingtilbud kontra DAB, bør de som er store forkjempere for nettopp denne plattformen komme på banen å lansere flere fordeler enn krystallklar lyd, ingen skurr og mye informasjon i displayet.

  Utvalget på DAB er fortsatt det samme som det var i fjor, med unntak av at tre rikskanaler har fått midlertidig prøvetid frem til den nye Stortingsmeldingen. Like fullt så er det FM som fremdeles kan tilby det beste utvalget på selve radiofronten, mens nettdelen er jo uendelig. Samtidig blir nettradiodingsene også videreutviklet til å inkludere andre nett-tjenester enn bare nettradio. Tjenester som Spotify og WiMP er tilgjengelig til flere av enhetene og muligheten til offline streaming av egne musikklister hos streamingtjenestene fører også til at utviklingen på radiofronten stagnerer.

  Det er fortsatt et år til 2013, men slik jeg ser på det, er det helst NRK som ønsker DAB, mens folket egentlig ikke bryr seg så mye om hva plattformen heter, bare det er lett tilgang til det de ønsker.

 3. Folk kjøper radio som virker, DAB er ikke utbygd ennå. Dessuten er det nå et år siden man vedtok å legge ned FM uten at man hører om når DAB blir utbygd.
  Når det gjelder radio gjennom internett, så har jeg hatt en slik i over 2 år og opplever nettverksproblemer med enkelte stasjoner, som kommer når man har trykket noen gangen, så vet ikke helt om dette heller er stabilt nok.
  Tror DAB blir greit når det blir tilgjengelig for «alle», spesielt i bilen.

 4. StreamingGuru | 27/03/2012 at 21:11 |

  Bjørn: Der tror jeg du tar feil. DAB brukes bare i enkelte land i Europa og Asia. Det er ikke større utbredelse i verden. Og verden er større enn lille Norge.

  Hva gjelder nettstreaming, så har ikke alle i radiobransjen tatt det innover seg at streaming gjelder og dermed har man laget løsninger som ikke takler den store pågangen. Da velger jo folk andre kanaler, gjerne utenlandske kanaler med mye bedre stabilitet og utvalg. Vanskeligere er det nemlig ikke med streaming!

 5. bjørn | 27/03/2012 at 22:28 |

  Mulig jeg gjør det, men DAB+ brukes eller har prøvesendinger i Norden og det meste av Europa. En annen standard er DRM+ som bruker samme frekvens som FM. Ser kanskje for meg i fremtiden en radio som har både DAB+ og DRM+.
  Du skriver at verden er større en lille Norge, den er jo det, men det koster å streame radio, i hvertfall utenfor Norden.

 6. StreamingGuru | 28/03/2012 at 11:41 |

  Bjørn: Tilbudet på DAB, eller DRM klarer på ingen måte å matche streamingtilbudet, hverken i form, størrelse eller innhold. Det er flere spennende streamingnyheter på vei i løpet av 1-2-3 år og allerede nå har vi jo AirPlay som har plassert den siste spikeren i CD plata. Og høre lokalradio via airplay… det var det ingen som så for seg for to år siden?

 7. bjørn | 28/03/2012 at 12:47 |

  Kanskje ikke i byene hvor alt er utbygd – også DAB. Det eneste som er sikkert er at radio blir digital. Det er slutt på at man kan kjøpe en radio og ha den i 50 år. Tror heller ikke det er lett å forutsi hva vi hører på, hvor signalene kommer fra og hva slags utstyr som brukes mest, om bare 10 år. Den som lever får se.

 8. Michael | 28/03/2012 at 16:18 |

  I en liten by som Hønefoss ser jeg at etterspørselen etter DAB+ radioer er ganske stor, vi selger mye DAB+ og lite FM, til tross for at mange ikke vil la seg overbevise at DAB+ er på mange måter bedre. Og her har vi flere radiokanaler på DAB+ enn på FM. Men vi er tross alt nærme en av Norges største byer, Oslo, og det tilsier jo lett at vi får raskere tilgang til flere kanaler enn andre steder.

  Jeg ser også at en fast-radio er lettere å selge enn til de som vil ha en de skal flytte på. FM er fortsatt mest utbygd og flytter seg lettere forbi og over fjell enn det DAB+ gjør..

  Men kommer utbyggingen og utvalget på DAB+ mottagere tror jeg det blir lettere å selge det og.
  Og flere biter på at FM-nettet skal slukkes 2017, men de ser ikke at det er kun hvis det blir solgt ett visst antall DAB+ radioer innen 2017. Men det skal slukkes uansett i 2019…

  Men internettradio treffer større og større mengde mennesker, selv eldre.

 9. Skriver na pa en liten dingz, uten N Tegnsett

  Totalen viser at foket bruker og liker fm.
  Folk vil ha fm og butikkene fyller opp.
  Midt oppe i det hele, en gjeng med skakke politikere som skal stenge fm.

  Bor det ikke komme en tid for selvransaking og
  dertil vilje. Om noen aktorer vil stikke, ok, men slipp da andre til. Koen av aktorer for plassering pa fm vil vaere langt storre enn pa DAB, og interesen for a lytte vil fortsatt vaere stoerst pa fm. Hva F…. skal vi med politikere som ikke folger folkets vilje i saker der det ikke finnes fare ?

Legg inn en kommentar