Stoler på bilradioen i påsketrafikken

Syv av 10 nordmenn bruker radioen som sin viktigste kilde til trafikkinformasjon. P4s trafikkreporter Andrè Bye Tollefsen overvåker årets påsketrafikken fra luften

Fire av ti nordmenn forbereder hjemme-påske i år, mens fjellet fortsatt lokker turfolket mer enn kysten og utlandet. Ni av ti kjører bil til påskeferie, og trolig blir onsdag før skjærtorsdag den største utfartsdagen i årets gule høytid.


Frykter du lange køer til fjells kommende fredag før påskeaften? Da kan du antagelig roe nervene. Myten om at «alle» norske påskereisende setter seg i bilen og kjører til fjells på fredag, får seg en kraftig sprekk i en fersk, landsrepresentativ undersøkelse analysebyrået MEC har gjort for radiokanalen P4.

– Riktignok planlegger annenhver nordmann å reise bort i påsken. Ni av 10 skal feriere i Norge. Mye tyder på at trafikken blir omtrent som tidligere år, selv om altså 43 prosent planlegger å være hjemme i påskeferien. Trafikken blir imidlertid spredd over flere utfartsdager, med størst trykk onsdag før skjærtorsdag, sier programredaktør Per Henrik Stenstrøm i P4.

Radiokanalen er landets ledende på trafikkinformasjon, og er på ny klare til å lose de reisende trygt gjennom påsketrafikken til fjells og langs fjordarmer og innland.

I P4s store påskeundersøkelse svarer 43 prosent at de planlegger påsken på hjemmebane, mens over halvparten skal reise bort. 23 prosent drar til fjells, 11 prosent til utlandet – mens hver tiende påsketurist oppsøker hytta eller et hotell ved kysten.

23 prosent pakker og drar allerede førstkommende fredag. Dagen etter, på palmelørdag, blir trafikken nesten like tett. Hver fjerde spurte i undersøkelsen svarer at de ikke reiser av gårde før onsdag før skjærtorsdag.

– Hele 9 av 10 bruker bilen som transportmiddel til påskferien. Syv av ti sier at de stoler på bilradioen som sin viktigste kilde til trafikkinformasjon. På turen lytter de fleste til NRK P1 eller P4 for å holde seg oppdatert, sier Stenstrøm.

Generelt er P4 størst på trafikkinformasjon blant lytterne i alderen 18-49 år. I denne aldersgruppen hører 40 prosent av bilister eller passasjer på kanalen, mens hver tredje bilist i denne aldersgruppen stiller inn på NRK P1. De mest erfarne bilistene – de over 50 – sverger fortsatt hovedsakelig til NRK P1.

I P4s trafikkredaksjon på Lillehammer planlegges nå en bred dekning av årets påskeutfart. Kanalens eget trafikkhelikopter vil være i lufta med direktesendte rapporter på alle utfarts- og hjemfartsdagene.

– Trafikken er en viktig servicefunksjon og prioritert redaksjonelt stoffområde for oss. I fjor mottok vi over 11.000 trafikktips fra bilister på farten, og så langt i år har vi satt nye tipsrekorder. Undersøkelsen viser at over halvparten av bilistene tipser oss eller andre om trafikkinformasjon som kan være nyttig for andre, sier Stenstrøm.

Her er noen av resultatene fra P4s nye påsketrafikk-undersøkelse:

Hvilke planer har du for påsken i år?

Blir antakelig hjemme: 43%
Hytte eller hotell på fjellet: 24%
Utlandet: 11%
Hytte eller hotell ved kysten: 8%
Annet: 10%
Vet ikke: 4%

Hva er din utfartsdag i påsken?

Fredag før palmesøndag: 23%
Lørdag før palmesøndag: 18%
Onsdag før skjærtorsdag: 24%
En annen dag:23%
Vet ikke: 11%

Hvilket transportmiddel reiser du med til påskeferie i år?

Bil: 92%
Tog: 5%
Buss: 2%
Fly: 1%

Hva er din viktigste kilde til trafikkinformasjon i påskeutfarten?

Radio: 70%
Internett: 15%
Mobil: 3%
Statens vegvesen: 6%
Annet/vet ikke: 6%

1 Comment on "Stoler på bilradioen i påsketrafikken"

  1. Andreas Randr | 03/04/2012 at 17:39 |

    P4 er og alltid vært den radiokanalen med best oversikt over trafikken!!

Legg inn en kommentar