Bilradioen er snart utdatert

Når FM-nettet blir skrudd av i 2017 – om knappe fem år – eller senest to år senere i 2019 vil mange av bilradioene som står i biler, og som blir solgt i nye modeller, være utdaterte. Det gjelder også DAB-radioer.


Når FM-båndet blir slått av i 2017 vil det bli stille i mange bilradioer, skriver NRK. For om knappe fem år, og senest om syv år vil radio i Norge være digitalisert og alle gamle radioer vil være ubrukelig til annet enn sus og enkelte lokale radiostasjoner.

Problemet er bare det at dette med utdatering også vil gjelde flere DAB-radioer som allerede er kjøpt. Mest trolig vil de fleste radiostasjonene velge å sende i DAB+, en nyere standard enn DAB. I fjor ble det solgt 175.000 biler og varebiler her i landet, men bare Volkswagen og Skoda leverer DAB som standard, i andre biler kommer DAB som tilleggsutstyr.

En bilforhandler i Førde i Sogn og Fjordane forteller at han bare har en modell som kommer med en DAB radio som vil tåle overgangen til DAB+.

– Mange trur DAB er DAB, men den gamle versjonen vil forsvinne og bli erstatta med DAB+, sier Rune Buanes ved Ice Audio til NRK.

For kunder som allerede har kjøpt en radio med bare DAB, og ikke DAB+, opplever Buanes at folk blir litt lange i masken.

– Dei får ofte ein annan hudfarge og så lurer dei på kva det kostar å skifte til nyare modell, sier han.

Digitalradio Norge er ikke av samme oppfatning, og sier de fleste radiostasjoner vil fortsette å sende i DAB i en god stund etter overgangen til digitale sendinger.

– Viktige og store kanaler vil sendes på DAB en god stund ennå, det vil ikke bli stille over natten. Men overgangen kan bli anderledes for mindre kanalar, sier markedssjef Jarle Ruud.

Bilselgeren tror panikken vil bre seg halvåret før overgangen er et faktum og at han får storinnrykk i butikken.

20 Comments on "Bilradioen er snart utdatert"

 1. När norge slukker FM blir det millioner piratradiostationer på de gamla frekvenserna ;-))

 2. Det tviler jeg sterkt på Roy.

 3. JOOOO! Jeg vil…. Mobil repeater med 300 watt. Sending fra ukjent sted. Det kunne f**n’meg bli en ny trend. Radio Caroline på fast mark.

 4. Om Norge skall in i EU så skall FM bandet användas för rundradio. Det är ett direktiv från EU. Analog radio fritt i AM/FM bandet.

 5. Gjelder dette kun om Norge blir deltaker i EU (noe vi ikke skal bli)
  Eller kan dette også være implmentert som et direktiv via EØS avtalen ?

 6. Rune, man får inte begränsa friheten i etern, så alla frekvensband i ITU får användas för att sända radio, «broadcastingband» Analogt eller digitalt. Norge är medlem i ITU eller???

 7. Roy, har spurt før men aldri fått et skikkelig svar:

  HVOR (dokument, side, linje) står det at det er fritt frem for hvemsomhelst å sende på FM-båndet i EU?

 8. Jarle, FM är ett broadcastingband internationellt, så det går IKKE og slukke…

 9. Roy, kan du lese spørsmålet mitt igjen og faktisk svare? Jeg ber om dokumentasjon. Igjen. Dokument, side, og linje hvor det står at det er fritt frem å bruke FM-båndet.

 10. Jarle, var står det i ITU regualtions att det är förbjudet att benytte ett «broadcasting» band?? = FM !!!!
  Är ikke Norge med i ITU ?????

 11. Hvor mange ganger må jeg gjenta meg selv: Jeg ber om dokumentasjon. Igjen. Dokument, side, og linje hvor det står at det er fritt frem å bruke FM-båndet.

 12. Og for å gjøre det enda klarere: VI snakker om kringkasting, ikke mikro-FM-sendere.

 13. jarle, vill ha dokumentation om att i ITU är det förbjudet att sända på FM, tack !!! det är bara idioter som vill släcka FM. FM är billigast för lokalradio regionalradio närradio.

 14. Dette er en tidligere melding fra deg Roy:
  «Om Norge skall in i EU så skall FM bandet användas för rundradio. Det är ett direktiv från EU. Analog radio fritt i AM/FM bandet.»

  Hvor er beviset ditt? Du lirer av deg påstander i øst og vest, men klarer aldri å komme med skikkelig kildehenvisning.

 15. Jarle, du förstår inte ändå, då du är fixerad vid dab radio. En dab lobbyist är brainwashed. DAB begränsar friheten i etern.

 16. Jarle, Ta imot disse velsignede ord….

  Og., Roy, Ja, Jeg tror Jarle har satt seg et fix med DAB.
  Varigheten er visst upåklagelig.

 17. Roy, du begynner med personangrep når du ikke klarer å svare? Kan du ikke slutte med å komme med udokumenterte påstander påkledd som fakta.

 18. Jarle, du är fixerad till dab som eneste broadcasting band. det är bara i en diktatur man vill slukke friheten att sända radio. I Norge är det ok att slukke FM/AM, det är ju en diktatur.
  Digital Norge är en lobbygrupp.

 19. Roy, har du hakk i plata?

Legg inn en kommentar