Bilradioen er snart utdatert

Når FM-nettet blir skrudd av i 2017 – om knappe fem år – eller senest to år senere i 2019 vil mange av bilradioene som står i biler, og som blir solgt i nye modeller, være utdaterte. Det gjelder også DAB-radioer.


Når FM-båndet blir slått av i 2017 vil det bli stille i mange bilradioer, skriver NRK. For om knappe fem år, og senest om syv år vil radio i Norge være digitalisert og alle gamle radioer vil være ubrukelig til annet enn sus og enkelte lokale radiostasjoner.

Problemet er bare det at dette med utdatering også vil gjelde flere DAB-radioer som allerede er kjøpt. Mest trolig vil de fleste radiostasjonene velge å sende i DAB+, en nyere standard enn DAB. I fjor ble det solgt 175.000 biler og varebiler her i landet, men bare Volkswagen og Skoda leverer DAB som standard, i andre biler kommer DAB som tilleggsutstyr.

En bilforhandler i Førde i Sogn og Fjordane forteller at han bare har en modell som kommer med en DAB radio som vil tåle overgangen til DAB+.

– Mange trur DAB er DAB, men den gamle versjonen vil forsvinne og bli erstatta med DAB+, sier Rune Buanes ved Ice Audio til NRK.

For kunder som allerede har kjøpt en radio med bare DAB, og ikke DAB+, opplever Buanes at folk blir litt lange i masken.

– Dei får ofte ein annan hudfarge og så lurer dei på kva det kostar å skifte til nyare modell, sier han.

Digitalradio Norge er ikke av samme oppfatning, og sier de fleste radiostasjoner vil fortsette å sende i DAB i en god stund etter overgangen til digitale sendinger.

– Viktige og store kanaler vil sendes på DAB en god stund ennå, det vil ikke bli stille over natten. Men overgangen kan bli anderledes for mindre kanalar, sier markedssjef Jarle Ruud.

Bilselgeren tror panikken vil bre seg halvåret før overgangen er et faktum og at han får storinnrykk i butikken.

Skrevet av Endre Juel Lundgren - 18. apr 2012 - 13:55