Har Radio DJen en plass i fremtiden?

Kommentar: Etter flere tiår med utvanning av radio DJens rolle, mindre snakk og mer musikk, har DJen ikke lenger noen relevans. Fremtiden til DJen er truet, og det er bransjens egen feil.


En kommentar fra redaktør Endre Juel Lundgren.

Nå har sjefen i CBS Radio, Dan Mason, pirket i detaljer som er såre for en rekke programledere på radio i USA. Ja, ikke tro at dette bare handler om USA selvsagt, det er bare slik at de har vannet ut radioen lenger enn oss. Disse pgroamlederene som nå føler litt på ting er nemlig DJs og har bare en oppgave – levere hits med korte, velformulerte gloser på under 10 sekunder i mellom jingler og reklame.

Mason er nådeløs i sin karkaterisitikk.

– Over de siste 20 årene har DJens rolle blitt vannet ned av ‘ikke snakk, ikke si artist og tittel på sangene, spill hit etter hit, ikke gi noen en sjanse til å skru av’ doktrinen, sier Mason til Radio Ink.

New York Daily News kommentatoren David Hinckley observerer Masons utsagn, som ikke er noen nyhet, men understreker at det er første gang man i offentlighet har hørt ledelsen i en større radioeier si høyt det programlederene har visst i årevis. DJene blir spilt ut av studio når ledelsen tror at lytterne vil skru av om de hører programlederen si hva som ble spilt – «folk blir lei av å høre artist og tittel, siden låtene blir spilt så mye». Dette er de samme lederene som føler at de fleste DJs bare åpner munnen for å høre sin egen stemme, og at lyttere generelt ikke er interessert i å høre annet enn en god låt.

Antagelig er dette de samme lederene som saumfarer kontaktlisten sin etter bloggere, avdankede skuespillere, tidligere popstjerner, TV-programledere og alle andre som en gang har hatt en mening og blitt omtalt av Se og Hør – i håp om at navnet alene skaper lyttertall. Noe som bare understreker problemet. En dårlig leder tror at en programleder bare er en av mange som evner å fortelle hva som ble spilt og hva som kommer, uten forståelse for at personlighet er mer enn en person i studio.

Den andre siden av debatten er dem som faktisk ønsker å vite hva som akkurat ble spilt og ikke bli avspist med en jingle og en ny låt. Om man ikke lytter til topp 40-stasjoner religiøst vet man faktisk ofte ikke hva som ble spilt, man er istedet offer for en markedsføringsstudent med et par seminarer om hitradio under beltet som har besluttet at dette er informasjon du simpelthen ville skrudd av radioen om du fikk høre – «man prater ikke om noe som er over».

Hvis man ønsker å ha en radiostasjon hvor DJen er mer enn en jukebox – det er jo derfor vi har fått iPods og streaming – så må programlederen få lov å snakke. En god DJ er ikke en som lirer av seg en strofe etter formelen «stasjonsnavn, hitlåten som kommer om 10 minutter, jeg heter, jingle, reklame». En god DJ er en som deler av seg selv og som er det menneskelige bindeleddet mellom alle elementene som strømmer ut av høytaleren.

Har du noen gang sagt «hitmaraton», «bare de beste låtene», «dagens største hits» eller andre slagord som bare henspeiler musikken så har du falt i samme felle og deltatt i reduksjonen av radioens unike kraft.

En DJ er en som deler musikken med deg – og en god DJ er en som får en formattert radiostasjon til å høres personlig ut. Og jeg låner litt av Hinckley i New York Daily News igjen, for han skriver «popkultur er ikke 300 millioner isolerte vakum».

At enkelte stasjoner velger å kjøre helt uten programledere reduserer radiostasjoners rolle ytterligere, men føles kanskje mindre irriterende enn at programlederen som er på jobb ikke gidder fortelle deg hva den gode låten du akkurat hørte var. Man kan snakke seg hes om hvordan Spotify, Wimp og andre tjenester ikke er en konkurrent til radio fordi det bare er en jukeboks – men det er vanskelig å argumentere når radiobransjen selv reduserer produktet sitt til noe enhver kan gjøre – nemlig å trykke play.

9 Comments on "Har Radio DJen en plass i fremtiden?"

 1. Lars Corleone | 03/04/2012 at 11:52 |

  Dette er en av de beste kommentarene jeg har lest på lenge, her tar både redaktøren og sjefen i CBS Radio, Dan Mason opp ett viktig tema.
  Personlighetene er iferd med å forsvinne på de store stasjonene og det er fryktelig synd.
  Når kanalene velger å erstatte gode radio dj’s med realitystjerner med null erfaring mener jeg man like gjerne kan bare kjøre musikk!

 2. Helge Martin | 03/04/2012 at 12:34 |

  Spot on Endre!

 3. bjørnar berg | 03/04/2012 at 12:59 |

  Interresant artikkel dette. Radio er et media i stadig endring. Men gode RadioDJ,s vokser som kjent ikke på trær. Musikk er viktig på radio , men som nevnt i artikkelen en god Radio DJ , kan være med på å løfte formatet , i den forstand at han eller hun er din venn som » løfter deg opp «. Gode punchliner , smil i stemmen og godt humør man kommer langt med det.

  Dessuten må en god RadioDJ by på seg selv , det er ofte det som kjennetegner en radiopersonlighet.

  Har denne RadioDj,en i tillegg et apparat rundt selg som er med og utvikler produktet , så vil faktisk folk høre på.

  Lenge leve de RadioDJ,ene som våger å være seg selv :) !

 4. Bernhard Ingebrigtsen | 03/04/2012 at 19:19 |

  Når jeg hører på Radioresepsjonen på P3 eller Morgenklubben på Radio Norge, så er jeg hvert fall en av de som skrur opp lyden når de snakker, for så å skru ned når musikken kommer.

  Vi mennesker er ikke egnet i ensomhet, da blir vi syke. Vi vil alltid være avhengig av en form for sosial tilstedeværelse. Det er derfor radioen har overlever.

  Det er også fantastisk med kanaler som bare spiller musikk, men jeg tror ikke at det er bedre stasjoner enn de som tør å ha en personlighet på lufta.

  Jeg vet at lytterbarometeret slår godt ut, når Geir Schou fyrer igang 0905 hver fredag med sine grove vitser.
  Folk samler seg foran radioen for å høre. Dette skaper samhold, gode relasjoner og ikke minst godt arbeidsmiljø for de involverte, selv om budskapet er mindre delikat :-)

  Jeg tror at det å vanne ut dj’s til det ytterste, vil før eller siden bli radioens sikre død.
  Hvis vi setter det litt på spissen: Hva ville nyhetene på NRK TV, vært uten at nyhetsankerne var tilstede?

  Men når det er sagt, så finnes i radio (som alle andre plattformer/yrker) elendige representanter.
  Så det er kanskje her ledelsen må bygge opp personlighetene framfor å rive de ned.

 5. Det at radio DJ’en er på vei ut skyldes at de hyggelige folka som prata masse tull og dritt nå tilhører
  fortiden (meget mye desverre), eller at man kun finner dem på stasjoner som har et budgett tilsvarende
  1 boks bikjemat i året.

  Årsaken ligger i at et CPU core, eller flere, lønnes mindre enn en person, og at lønnsutgifter er vel den
  høyeste utgiftsposten for en velbemannet radio (?)

  Velkommen til den futuristiske metrosexuelle, new-wave stylen, det alt skal være glatt og billig, og veldig
  trendy !

 6. Thomas P | 04/04/2012 at 19:24 |

  Jeg er ganske sikker på at kommersiell radio vil slite om få år.
  Konseptet med smalltalk mellom låter uten egentlig noe innhold etterfulgt av de samme låtene om og om igjen, vil virke mot sin hensikt. Spesielt ettersom plattformene for musikk og mengder av det er større enn noensinne, kombinert med at man selv kan velge musikken.

  Mange i bransjen vil selv hevde at folk vil ha musikken sortert ut for en, men når nesten alle lyttere sier de er lei av musikken på bakgrunn av at det er det samme om og om igjen, bør kanskje radioene ta dette til seg, og ikke forsvare formatteringen i den grad de gjør idag.

  Personlig har jeg sluttet å lytte på de kommersielle. Det virker for meg som om det blir krise internt dersom de ikke får med klokka,været og noe morsomt i hvert stikk, med en lengde på stikket på MAKS 1:30.

  Her har de mye å lære av statskanalen.
  Jeg har hvertfall byttet over pga jeg orker ikke intensiteten og det pågående maset hver dag og de samme låtene.

  Synes det er trist at samme programleder skal være nødt for hver sending å stå å lovprise og snakke like entusiastisk om de samme artistene med de samme hitene. Enhver skjønner at dette er spill for galleriet, og at det ikke er rom for dybde eller egne tolkninger.

  Men folk er forskjellige og det er mange som mener dette fungerer godt slik det er per idag.

 7. Morten | 04/04/2012 at 21:12 |

  En av grunnene til mange repetisjoner av sanger har vel med rettighets avgiftene til musikken og gjøre.

  Har en mye i arkivet og spiller mer variert som ikke er fra en » kommersiell » liste
  så blir det dyrt og ha mange forskjellige titler i arkivet.

  Det er nok en av grunnene til at P4 og Radio Norge spesiellt spiller mye av den samme musikken om og om igjen…

  Blir billigere for dem og ha feks Top 2.000 som de spiller fra og det for være det…

  Bør nok kanskje se på hvordan avgifts politikken er her i landet….

  Samme med Rix Fm i Sverige, samme sangene om og om igjen med få timers mellomrom..
  og dermed så blir DJ’ns rolle litt utvannet når alle skal presentere samme musikken.

 8. Thomas P | 05/04/2012 at 00:16 |

  Det er nok ikke det,. Morten.

  Musikkformatteringen er basert på undersøkelser gjort av et representativt utvalg lyttere der de sender evt nye sanger til såkalt «test». Scorer låta dårlig, blir den ikke spilt.

  I utgangspunktet smart, men er ikke helt tilhenger av måten de minimaliserer utvalget og fortsatt kaller det variert musikk.

  Helt klart for en lytter som kun hører på 20 min per dag er det topp, men en radiolytter som har på radioen hele dagen blir det vel litt rart å høre samme 80 talls låt 2-3 ganger per dag.

 9. RadioRune | 08/04/2012 at 23:37 |

  Kjære alle sammen.
  Av åpenbare grunner vil jeg for alltid hevde at radio uten en god programleder eller DJ er som en tilfeldig sammenrasket samlecassette. (Sier litt om hvor gammel jeg er) Ja – enhver idiot kan fortelle hvilken kanal man lytter til, hva klokka er (for de som lurer på det) og hvilken sang som kommer om ti minutter.

  En god DJ eller programleder er en som rører ved deg, gir deg noe ekstra, tilfører dagen din noe, hjelper deg se dagen med et skråblikk eller gjør det mulig for deg å høre en kjent sang med ny interesse.

  Det er ikke mange av oss:-)
  Peace..

Legg inn en kommentar