Har Radio DJen en plass i fremtiden?

Kommentar: Etter flere tiår med utvanning av radio DJens rolle, mindre snakk og mer musikk, har DJen ikke lenger noen relevans. Fremtiden til DJen er truet, og det er bransjens egen feil.


En kommentar fra redaktør Endre Juel Lundgren.

Nå har sjefen i CBS Radio, Dan Mason, pirket i detaljer som er såre for en rekke programledere på radio i USA. Ja, ikke tro at dette bare handler om USA selvsagt, det er bare slik at de har vannet ut radioen lenger enn oss. Disse pgroamlederene som nå føler litt på ting er nemlig DJs og har bare en oppgave – levere hits med korte, velformulerte gloser på under 10 sekunder i mellom jingler og reklame.

Mason er nådeløs i sin karkaterisitikk.

– Over de siste 20 årene har DJens rolle blitt vannet ned av ‘ikke snakk, ikke si artist og tittel på sangene, spill hit etter hit, ikke gi noen en sjanse til å skru av’ doktrinen, sier Mason til Radio Ink.

New York Daily News kommentatoren David Hinckley observerer Masons utsagn, som ikke er noen nyhet, men understreker at det er første gang man i offentlighet har hørt ledelsen i en større radioeier si høyt det programlederene har visst i årevis. DJene blir spilt ut av studio når ledelsen tror at lytterne vil skru av om de hører programlederen si hva som ble spilt – «folk blir lei av å høre artist og tittel, siden låtene blir spilt så mye». Dette er de samme lederene som føler at de fleste DJs bare åpner munnen for å høre sin egen stemme, og at lyttere generelt ikke er interessert i å høre annet enn en god låt.

Antagelig er dette de samme lederene som saumfarer kontaktlisten sin etter bloggere, avdankede skuespillere, tidligere popstjerner, TV-programledere og alle andre som en gang har hatt en mening og blitt omtalt av Se og Hør – i håp om at navnet alene skaper lyttertall. Noe som bare understreker problemet. En dårlig leder tror at en programleder bare er en av mange som evner å fortelle hva som ble spilt og hva som kommer, uten forståelse for at personlighet er mer enn en person i studio.

Den andre siden av debatten er dem som faktisk ønsker å vite hva som akkurat ble spilt og ikke bli avspist med en jingle og en ny låt. Om man ikke lytter til topp 40-stasjoner religiøst vet man faktisk ofte ikke hva som ble spilt, man er istedet offer for en markedsføringsstudent med et par seminarer om hitradio under beltet som har besluttet at dette er informasjon du simpelthen ville skrudd av radioen om du fikk høre – «man prater ikke om noe som er over».

Hvis man ønsker å ha en radiostasjon hvor DJen er mer enn en jukebox – det er jo derfor vi har fått iPods og streaming – så må programlederen få lov å snakke. En god DJ er ikke en som lirer av seg en strofe etter formelen «stasjonsnavn, hitlåten som kommer om 10 minutter, jeg heter, jingle, reklame». En god DJ er en som deler av seg selv og som er det menneskelige bindeleddet mellom alle elementene som strømmer ut av høytaleren.

Har du noen gang sagt «hitmaraton», «bare de beste låtene», «dagens største hits» eller andre slagord som bare henspeiler musikken så har du falt i samme felle og deltatt i reduksjonen av radioens unike kraft.

En DJ er en som deler musikken med deg – og en god DJ er en som får en formattert radiostasjon til å høres personlig ut. Og jeg låner litt av Hinckley i New York Daily News igjen, for han skriver «popkultur er ikke 300 millioner isolerte vakum».

At enkelte stasjoner velger å kjøre helt uten programledere reduserer radiostasjoners rolle ytterligere, men føles kanskje mindre irriterende enn at programlederen som er på jobb ikke gidder fortelle deg hva den gode låten du akkurat hørte var. Man kan snakke seg hes om hvordan Spotify, Wimp og andre tjenester ikke er en konkurrent til radio fordi det bare er en jukeboks – men det er vanskelig å argumentere når radiobransjen selv reduserer produktet sitt til noe enhver kan gjøre – nemlig å trykke play.

Skrevet av Endre Juel Lundgren - 03. apr 2012 - 11:43