– Mangfoldet er suksesskriterie nummer en

Norkring vant i går auksjonen for Riksblokk II og har allerede fått forlenget sin konsesjon for Riksblokk I frem til 2031. RA har pratet med administrerende direktør i Norkring, Torbjørn Teigen, om mangfold, SBS Radio og lokalradioens fremtid.


Bare timer før auksjonen for Riskblokk II ble avsluttet ble Norkring presentert for et utvalg av internasjonale journalister av administrerende direktør Torbjørn Teigen. Det digitale bakkenettet og Norges unike tekniske utfordringer, og kompetanse, på dette området var blant elementene som ble presentert.

Utover teknologien og dekningsgraden, er det innholdet på de to nettene Norkring nå har konsesjon på som vil være suksesskriteriet for platformen.

– Vi ønsker oss mangfoldet, det er suksesskriterie nummer en slik at dette blir en spennende platform. Selv om vi er opptatt av teknologien, så er det jo ikke det folket tenker på, sier Teigen til RadioAssistant.

Det betyr at SBS Radio, som har trukket seg ut av Digitalradio Norge, er blant dem man ønsker å ha med videre.

– Vi har en kontrakt med SBS Radio i dag, så de er med på 80-prosentnettet. Det betyr at vi må gå inn i forhandlinger hvis de ønsker en kapasitet, selvom vi har solgt mye av det til Digitalradio Norge, så kan det jo hende vi finner en løsning, sier Teigen til RA.

Det er et tydelig uttalt ønske å ha SBS Radio med videre på lasset, til tross for at de ikke lenger er deltagende partner i Digitalradio Norge.

– Både Norkring, Digitalradio Norge, MTG-systemet og NRK vil jo gjerne ha de med, for ingen vil skvise dem ut selvom noen kanskje kunne tenke den stygge tanken, sier Teigen.

dekningskravet er enkelt

Blant kriteriene for å skru av det analoge bakkenettet er en dekning på 99.8 prosent innen 1. januar 2015. Norkring anser dette som den enkleste av forutsetningene i Stortingsmeldingen 8 å innfri.

– Dekning er på en måte det enkleste sett fra vår side, fordi vi vet hvordan vi skal bygge netterverket og rulle det ut, så vi tror på å rulle ut iløpet av sommeren 2014. Men det er avhengig av at vi kommer på plass med kontraktene i vår og får 2012-sommeren, sier Teigen.

Norkring har bare noen måneder hver sommer for å kunne komme til vanskelige tilgjengelig master, som resten av året er utsatt for sne og vær.

At det er en stor oppgave å dekke lille Norge med et digitalt bakkenett blir tydelig når man ser på vår unike topografi, og faktum er at det norske DAB-nettet vil bli verdens største. Norkring har allerede inngått en kontrakt med amerikanske Harris for å få senderene levert.

Et annet viktig kriterie beskrevet i stortingsmeldingen er merverdien dette nye digitale bakkenettet skal tilby lytteren. Spørsmålet er hvordan dette skal innfris.

– Jeg ser flere dimensjoner. Det ene er at radiokanalene sikkert vil utvikle seg fra det vi kjenner dem som i dag, for eksempel ved at de legger på tjenester. Vi ser det jo allerede i dag med at det legges inn informasjon i displayet på radioen. Men så ser jeg at man også kan kjøre video i det, man har plutselig et 90 prosent nett i Norge med mulighet for low end video.

distribusjonskostnaden en tiendedel av analog

En av de aller viktigste merverdiene det digitale bakkenettet vil tilby er flere kanaler. Spesielt for nye aktører som nå både vil få plass og dessuten vil finne at kostnaden for distribusjon vil være på en tiendedel av hva det er på FM i dag.

– Det DAB virkelig åpner opp for er jo nok kanaler over hele landet og spennende nye kanaler hvor distribusjonskostnaden er en tiendedel av hva det har vært. Så nå er det plass til nye aktører og det blir flere kanaler og mer mangfold i eteren, sier Teigen til RA.

Teigen tror allikevel ikke at det er et nasjonalt behov for mer enn de 15-18 kanalene man får plass til ved bruk av DAB+, og Riksblokk II kommer slik Norkring ser det til å bli et storbynett. Han er tydelig på at lokalradioene, som i Norge er svært lokale, verken har kapasitet til å levere det innholdet de store aktørene gjør og heller ikke har økonomi til distribusjon.

– Lokalradioene er jo veldig lokale i Norge, så de har jo veldig begrenset økonomi både til distribusjon og til å gjøre mer tungt innhold. Det er i byene hvor du har lytterene hvis du skal få dette til å kommersielt gå rundt, så jeg ser på Riksblokk II som et storbynett i praksis og ikke et riksnett.

Teigen utdyper storbynett-tanken med at det må finnes radiostasjoner som både har evne til å lage innhold og som kommersielt kan hente inn de millionene som skal til for å dekke kostnadene i distribusjon. Disse finnes i storbyene.

– Kalle Lisberg har uttalt at radiomarkedet er underutviklet i Norge, i forhold til andre land, så man kan kanskje doble den kommersielle verdien hvis man lager spennende innhold.

lokalradio vil få det tøft med å overleve på FM

Lokalradioforbundet bestemte under helgens landsmøte i Langesund at de går inn for å bevare FM som distribusjonsform for sine medlemmer over hele landet – inkludert storbyene. Dette gikk i mot de store kommersielle radiostasjonenes stemmer. Torbjørn Teigen i Norkring tror lokalradioene vil få det tøft med å overleve utenfor den digitale platformen.

– Jeg går utifra at det blir tøft for dem å overleve på FM hvis majoriteten av de store tunge kanalene er på DAB. Det betyr jo at folk vil venne seg til å bruke DAB-radioen. Det vil sikkert være hybridradioer i mange år, så vi kan teknisk sett få dem inn.

– Det er klart at veldig lokalt stoff er jo spennende det, omtrent som i lokalavisen, men noe stort kommersielt marked er det jo ikke. Jeg tror nok at det dør ut, kanskje ikke i 2017, men det vil fade ut.

Be the first to comment on "– Mangfoldet er suksesskriterie nummer en"

Legg inn en kommentar