Radio Metro har ikke innfridd lokalt minstekrav

Medietilsynet varsler i et brev om sanksjoner mot Radio Metro-eier 21st Venture for manglende innfrielse av minstekravet for lokalt innhold og manglende innfrielse på budet om lokalt innhold.


I et brev som gir en detaljert gjennomgang av tilsynet med Radio Metro i perioden 26. september til 2. oktober i fjor konkluderes det med at konsesjonæren, 21st Venture, ikke har innfridd kravene til lokalt innhold i område 06-04 (Lier, Nedre Eiker, Drammen).

Medietilsynet har kommet til at det er funnet brudd på konsesjonærens bud om å sende 540 minutter lokalt innhold per dag etter en innholdsanalyse av perioden det er utført tilsyn.

Av Medietilsynets gjennomgang framgår det at konsesjonæren har sendt gjennomsnittlig 116
minutter lokalt innhold utover minstekravet dersom det kan legges til grunn at all musikken som medregnes, har lokal forankring.

Medietilsynet konkluderer foreløpig med at 21st Ventures sendinger i perioden 26. september 2011 til 2. oktober 2011 er i strid med kravet i kringkastingsforskriften § 7-7 om å sende 30 minutter nyhets- og aktualitetsstoff med tilknytning til konsesjonsområdet alle hverdager (minstekravet) og det individuelle vilkåret i konsesjonsvedtak av 2. juni 2008, punkt 3 om å sende 509 minutter lokalt innhold per dag utover minstekravet.

Medietilsynet varsler at det kan være aktuelt å ilegge Metro en advarsel eller overtredelsegebyr. Før endelig vurdering vurdering er 21st Venture invitert til å komme med en uttalelse innen 7. mai.

14 Comments on "Radio Metro har ikke innfridd lokalt minstekrav"

 1. Morten | 26/04/2012 at 10:01 |

  Hvilket området er dette ?

  Drammen, Oslo, Akershus ??

  Ikke lett å få til 509 minutter fra hver når samme innhold går overalt..bortsett fra på kveld, natta…

 2. Område er ganske viktig – beklager. Det gjelder konsesjonsområde 06-04 (Lier, Nedre Eiker, Drammen).

  Korrigerer i sak nå.

 3. Dette problemet løser seg vel ved å spille enda mer musikk fra nabolaget. Jonas Fjeld og Herodes Falsk kommer til å gå en fin tono-fremtid i møte.

 4. bjørnar berg | 26/04/2012 at 17:17 |

  Dette med krav til såkalt lokalt innhold er jo mildt sagt latterlig. Dette er jo noe som bare reguleringskåte har kokt i hop. På nettet og i de trykte medienes verden så er det det beste produktet som overlever. og sånn burde det og være i lokalradio. For en del radioer her i landet må lage såkalt » lokalt svada » for å tilfredstille medietilsynet , og mye av det » lokale » er ikke akkurat nødvendigvis det beste radioproduktet.

  Nei , har en fått hånd om en radiokonsesjon , så burde lyttertall og økonomi / inntjening være det som avgjorte om en overlevde eller ei , ikke dette håpløse opplegget vi har i dag , som minner meg om det gamle østblokken , DDR & Co.

 5. Her får Radio Metro på pukkelen for å ha kommet med et for ambisiøst bud da konsesjonene skulle deles ut. Medietilsynet bør heller snart gå i seg selv og lempe på kravene og rett og slett drite i at de dreit seg ut med å la budene for lokalt innhold veie tyngst i forhold til hvem som vant området.

 6. reklamefritt | 27/04/2012 at 10:48 |

  Bjørnar Berg:

  Man kan klage sin nød over Medietilsynets krav, men faktum er at de konsesjonssøkende parter visste hva de gikk til, før de søkte! Man har nok tidligere vært vant til et mer løsluppent forhold til kontroll av innhold, effekt (PT) osv enn hva det nye regimet har lagt opp til. Naivt å tro at man skulle slippe like billig unna denne gangen, tilteldingsprosessen og dens oppmerksomhet og utfall tatt i betraktning.

  Når det er sagt, er jeg ikke uenig i dine synspunkter på hvordan det kanskje burde har vært:) Men nå er det nå en gang slik at spillereglene var fremlagt på forhånd, og man blir nok nødt til å forholde seg til dem, til man har en digital platform å distribuere på.

 7. Føyer meg til tidligere taler.

  Det er helt uinteressant å diskutere kravet til lokalt innhold. Minstekravet er 30 minutter. Dette er noe «alle» klarer å levere om de åpner munnen og er lokale. En lokalradio som ikke gjør dette er ikke en lokalradio, per definisjon. Hva angår konsesjonsvilkårene utover minstekrav så er dette satt av aktøren selv. Om man har overbydd – som det jo unektelig kan late til å ha skjedd flere steder – så er dette konsesjonærens problem å etterleve.

  Medietilsynet har ikke latt seg sitere på dette, men det ville overraske meg veldig om hele konsesjonsperioden går uten at noen har blitt fratatt sin konsesjon for brudd på lokalt innhold. Et krav man selv har angitt og definert kan og bør straffes med noe annet en advarsler, spesielt nå to og et halvt år etter tildeling og gjentatte runder med tilsyn.

 8. Kenneth L | 27/04/2012 at 15:07 |

  Opp med hånden alle som helt ærlig ønsker å høre mye lokalt innhold på en lokalradio :-)

 9. Jeg rekker gjerne opp hånden. Kunne tenke meg større områder til stasjonene, men hadde også ønsket radiostasjoner som gjør noe mer enn å spille musikk og kanskje introdusere musikken av og til.

 10. Morten | 27/04/2012 at 22:12 |

  Det er vel heller INGEN som har fått noen form for Bøter pga manglende innhold, bare advarsler.

  Og DET hjelper ingen og kommer en ingen vei med. det må svi skal de merke det, og kanskje få
  gjort noe med det..

  Mulig at det bør være distrikts radioer rundt om, men det må jammen meg være lokalradioer også.

  Kanskje en skulle tatt i bruk ordet NÆRRADIO, siden ordet Lokalradio, ikke er like lokalt rundt om.

 11. Joakim Radiomann Killingberg | 30/04/2012 at 07:28 |

  Jeg rekker ikke opp hånden for lokalt innhold på natten slik det er for noen kanaler idag, men en hånd i lufta for radiostasjoner med lokalt innhold i form av innhold, tilstedeværelse og lokale personligheter. Som drammenser krever jeg ikke å høre Jonas Fjeld hver halvtime, men å våkne til skrik og hyl fra programleder om at «Godset topper tabellen!!» er absolutt ikke å forrakte for min del.

  Sant skal sies, mange radioer som gjør en hederlig innsats med lokalt innhold i dag, tross høye bud.

 12. Enig med forrige taler. En lokalradios identitet er tilhørighet til nærområdet sitt.
  En lytter i Kristiansand kunne ikke brydd seg mindre om Vålerenga topper tabellen igjen, selv om redaksjonen i Oslo plent vil innprinte det i hodet.
  En som slår på sin lokalradio for å høre hva som skjer lokalt, ønsker ikke forhåndsinnspilte stikk som bare forteller generelt om dagen i dag og annonsering av forrige og neste låt. Og en lytter i Trondheim som har skrudd på lokalradioen der kunne ikke brydd seg mindre om det er solskinn i Oslo, med mindre han hører på en sending som faktisk sendes til hele landet.

  Men det er klart det er dyrt for et internasjonalt konsern å ha redaksjoner lokalisert lokalt på dekningsområdene, spesielt hvis de også må ut og gjøre noe mer enn bare å selge reklame.

 13. Jeg synes det er bra med radiostasjoner i distriktene. Men det burde ikke være noe problem å ha «lokalredaksjon» i større byer og lage lokalt innhold for de enkelte stasjonene. Ikke like dyrt som å måtte ha lokale redaksjoner over alt, men noe mer arbeid enn å sende «oslo-nytt» til hele landet.

 14. Morten | 30/04/2012 at 16:45 |

  Tenk i andre byer, tettsteder rundt om i verden. Der har de » community radio «..

  En radio hvis bare bydelen er stor nok… Hadde ikke vært noe problem what so ever og hatt flere frekvenser på 25 – 30 watt.. men er det å finne folk til å ville drive dem, ikke alltid like enkelt her i landet… hvis det
  hadde vært lov..

Legg inn en kommentar