Svein Larsen frykter radiodød

Facimile av Dagens Næringsliv 22. mai 2012

Det er DAB som er tema, og hvorvidt Norge bør være det første landet i verden som skrur av de analoge FM-sendingene til fordel for digital. I DN i dag advarer han kultuminister Anniken Huitfeldt mot å slukke dagens FM-nett.

Radio Metro-sjefen Svein Larsen kommer med advarselen i en artikkel i Dagens Næringsliv i dag. Han mener slukkingen vil bli en stor politisk belastning.

– Å gjøre 25 millioner radioapparater ubrukelige ved å slukke FM-nettet vil bli en stor politisk belastning. Det kan ikke være viktig samfunnshensyn å gjøre dette fordi NRK og P4 skal slippe å betale for distribusjon, sier Larsen.

Han viser i et brev til KUD at teknologien er kritisert for å være gammeldags og dårlig, at ingen andre land har planer om slukking og at det selv i Storbritannia har vært en tilbakegang i DAB-lytting.

– Nå må alle besinne seg og gå litt i tenkeboksen. Det kan ikke være noen mening i at NRK skal bestemme at FM-nettet skal slukkes som første land i Europa, sier radiosjefen.

50 Comments on "Svein Larsen frykter radiodød"

 1. Dabbedutten | 22/05/2012 at 08:42 |

  Tulling. Alle andre velger DAB

 2. Interessant henvisning til nedgang i UK. Nedgangen Larsen viser til er nemlig på 0.3 prosentpoeng – altså så langt innenfor statistisk avvik at det blir dumt å bruke det som argument. Nedgangen er forøvrig kun å spore fra Q4 i 2011 til Q1 i 2012 – og det er første gang på lenge at det har vært noen endring i negativ retning. Det er har vært stille fra Larsen alle gangene andelen har økt. Det er også interessant å legge merke til at Larsen ignorerer at 42.6 prosent av alle voksne i Storbritannia nå eier en DAB-radio, det er mer enn en dobling fra de 19.5 prosent som eide en for fem år siden.

 3. Endre; att äga en dabradio betyder inte att de som äger denna lyssnar på dab. Det kan ha återgått till FM/AM lyssning igen. Bättre kvalité, bättre täckning, bättre program etc. AM/FM är «broadcastingbands» i ITU länder och därmed har vi rättigheten att sända radio i dessa band.

 4. Roy:

  I fare for å henvise til det mest åpenbare problemet i ditt innlegg – jeg har ikke sagt at det å eie en radio betyr lytting. Jeg sa faktisk at lyttingen har gått ned – slik Svein Larsen sier – men at nedgangen er så liten at den ligger godt innenfor statistisk avvik, og at det er en nedgang etter svært lang tid med positiv utvikling.

  Når det gjelder tettheten av radioapparater så har det en betydning. Som du kan se av artikkelen argumenterer Larsen selv med antallet FM-radioer som eies av nordmenn, hvorfor skal han derfor ikke ta høyde for hvor mange som eier en DAB-radio i samme debatt?

 5. Endre; har en vän i England som säljer dab radio till bilar och även försäljningen har stagnerat det sista åren.

 6. Roy:

  I fare for å snakke ufint om han kompisen din, men at en bedrift gjør det dårlig betyr ikke at bransjen gjør det dårlig. Det sier bare at han ikke har lykkes. Hadde vært trist for matbutikkene her i England om min lokale butikk var målestokk for å si det slik… men det er heldigvis ikke slik.

 7. Hans Totten | 22/05/2012 at 09:46 |

  Når man er redaktør skal man stort sett forholde seg nøytralt i en sak som berører bransjen og redaktørens hode er tydeligvis ikke helt med i rollen sin?

 8. Hans Totten – det er et par ting jeg ønsker å påpeke.

  For det første hadde kritikken kanskje blitt tatt noe mer seriøst om du hadde brukt ditt virkelige navn. Jeg uttaler meg aldri under noe alias, og er forberedt på nettopp slike innlegg som dette. Dernest blir det litt rart å bli kritisert for å ha passion for en sak som er så viktig for bransjen når man er redaktør for et bransjenettsted.

  Det er svært viktig å påpeke at jeg ikke tar stilling til DAB-spørsmålet i mine innlegg. Jeg påpeker simpelthen Svein Larsen litt interessante holdning til fakta. Tallene fra UK er nemlig i beste fall sparsomme i forhold til den plass den får DN-saken i dag. En sak som RA henviser til og gir plass – slik den skal og fortjener. Og jeg påpekte også at DABens snarlige død i beste fall er overdrevet når man ser på apparatpenetrasjon i et marked Larsen henviser til i DN-artikkelen.

  Dette er en kommentar som kommer fra meg som privatperson, men som ikke berører annet enn fakta i saken.

  Som de fleste redaktører i alle medier så har også jeg lov å ha mine meninger. Hvis du har tatt deg bryderiet med å følge med på hva jeg kommenterer vil du dessuten finne at jeg sjelden tar side med annet enn fakta. I denne saken er fakta følgende; Norge har en stortingsmelding om digitalisering, formatet som skal bygges ut er DAB/DAB+, det er forutsetninger som må innfris før man skrur av FM og det ligger i kortene at lokalradio kan fortsette på FM utenfor storbyene – selvom den siste opplysningen gjenstår å bli bekreftet.

  Til sist vil jeg bare minne på at RadioAssistant er et bransjenettsted – og er det noe sted det passer seg med meningsytringer må det være nettopp her. Og jeg synes du bør gi både RA og meg den respekt vi fortjener ved at vi dekker begge sider av saken og at vi bestreber å gi like mye plass til alle syn omkring digitalisering. Der en avisredaktør går ut og gir sin støtte til et politisk parti eller tar side i en samfunnsdebatt så har jeg og Gine kun tatt side med radio – og gjør alt i vår makt for å arbeide hardt for radio har de beste forutsetninger for å være det beste det kan være – uansett format, distribusjon eller omsetning.

 9. Endre Juel Lundgren: Joda, det er lov å ha private meninger, men det blir litt problematisk når du som redaktør skal skrive på det nettstedet du er redaktør for – som privatperson.
  Det hører vel til sjeldenhetene at en redaktør bruker sitt eget medie som «privatperson» og flagger en mening? Når en redaktør flagger en mening er det vel på vegne av mediet?

  Når det er sagt så er jo dette, som du påpeker, et bransjenettsted og det for en forholdsvis liten bransje. Man må vel forvente en litt annen takhøyde her enn i et mer profesjonelt medie. Du og din kone gjør jo en flott innsats mest på frivillig basis, all honnør for det.

  Dette er ingen kritikk av at du oppfattes som DAB-forkjemper. Jeg er ingen DAB-motstander, bare så det er sagt.

  Så over til det saken egentlig handler om. Svein Larsen er en klok person med politisk gangsyn.
  Man sier ikke nei til DAB selv om man sier ja til FM.

 10. Glemte helt å signere, noe jeg har en policy om å gjøre. (Man skal stå for sine meninger).

  mvh
  Frank T. Næss
  Ansv. Redaktør
  Norske Etermedier

 11. Å kalle DAB+ for gammeldags er ganske håpløst. Hvis man tar utgangspunkt i grunnteknologien så kan man kanskje strekke det så langt, men da er isåfall internett utdatert (TCP/IP er MYE eldre).

  Hadde jeg vært Svein Larsen så hadde jeg forøvrig vært mer redd for Wimp, Spotify med flere. Radio Metro er jo stort sett kun en jukebox.

 12. Hei Frank,

  Takk for full signering.

  Et par viktige oppklaringer;

  RadioAssistant er ikke et hobbyprosjekt. Det er en bedrift og vi lever av det vi gjør – som inkluderer dette nettstedet. Vi har aldri kalt det en avis, vi henviser ikke til Vær Varsom Plakaten (vi ligger uansett under britisk lov) og omtaler oss konsekvent som et fagnettsted for radio. Redaktørrollen er således ikke å oppfatte som annet enn at jeg tar ansvar for det som legges ut. Dette er ikke Aftenposten, og som du skriver her er det høyt under taket.

  Og jeg er enig – når man flagger en mening gjør man det på vegne av hele bransjen.

  Det er nettopp derfor jeg ikke flagger noen personlige meninger. Det er ikke en mening å henvise til at en aktør, en forholdsvis stor en og med lang fartstid i bransjen, bruker kvartalstall som ikke er betydelige som et argument i en svært viktig debatt, og samtidig ignorerer et annet poeng som burde være interessant. Det er i beste fall et konstruktivt innspill – som kunne vært stilt som en del av et intervju, men som i 2012-ånden med åpenhet, sosiale medier og RAs mangeårige praksis istedet luftes åpent i kommentarfeltet.

  Når det gjelder min personlige mening så er det kanskje lurt at jeg – igjen – gjør rede for den.

  Jeg er IKKE en DAB-forkjemper. Jeg, og vi, er veldig glade i radio og tror på at digitalisering er fremtiden – også for denne bransjen. Bransjen er allerede digital i form av apps, nettstreaming, podcasting osv. Digital kringkasting er naturlig steg, og vi forholder oss til stortingsmeldingen som resten av bransjen. FM dør ikke i Norge, det vil være lokalradio på plass i FM-båndet en god stund – skal vi tro lokalradioene selv og den åpningen som er gitt i stortingsmeldingen. Med det sagt, ingen – ved sine fulle fem – tror vel at DAB, eller nett for den sakens skyld, ALENE kan levere til lytterene? Det er en kombinasjon av distribusjonsformer som er fremtiden – en fremtid vi allerede lever med.

  Jeg har snakket meg hes om at det jeg – personlig – står for er et engasjement for godt innhold. Hvorvidt det i fremtiden distribueres med brevduer og bål fra fjelltopper, so be it.

 13. Kenneth L | 22/05/2012 at 12:41 |

  Kanskje noen mener dette er en useriøs kommentar, men jeg vil uansett si at det er en viss likhet mellom Svein Larsen og William B Davis (Smoking Man i X-Files).

 14. Jeg vil med glede gjenta meg selv;

  Av aktører som ønsker å sende (alle i nåtid og fremtid)
  Hvem tjener på et stengt FM bånd ? (Riktig svar = ingen)
  Og hvem tjener på det; Jo, kun de stasjoner som ønsker å ligge kun på DAB og som ikke tør å stenge på
  FM, så lenge FM båndet eksisterer. Hvorfor tør de ikke å stenge på FM hvis FM lever? Jo, noen kan komme
  på FM, der de var, og slå dem langt ned i støvla. Derfor; Den brente jords taktikk. Bomb alt du forlater, og la
  ikke fienden din finne så mye som et halvspist brød.

  I blandt den norske befolkningen. Hvem tjener på et stengt FM bånd; Ingen. Dvs Absolutt ingen !!!

  Om FM båndet hadde vært fullt utlyst og benyttet de neste 50 årene så ville det ha vært stappa fullt.
  Lyttere hadde det vært meget nok av.

  Således; Noen egenmektige kringkastister, har fått med seg noen kjøpbare dekadente
  ikke-demokratiske politiker svin til å dekke bombingen av FM båndet.

  Slike politikere skulle ha vært overlatt til et fremtidig virke i et eller annet idiotisk regime.
  Dvs. Nordmenn trenger ikke slike politikere eller politiske handlinger !

  Nå er vel jeg ikke så ukjent, men jeg signerer også fullt ut;
  Rune Kjelldahl
  (U)ansvarlig redaktør
  Nite Rocket fm 101.1 Oslo

 15. Morten | 22/05/2012 at 17:22 |

  Ja er et Tanke kors det der Rune 101.1

  Hvis NRK var sååå skråsikre på at DAB er bra og all fine.

  Hvorfor ikke være Pionerer ? Steng ALLE NRK Kanalene på FM båndet og få de over
  på DAB.

  Tror at først da, så vil en se effekten av hvor mange som vil HA DAB Radioer…

  Når de må på DAB For å høre på P1, P2, P3 osv…. Men Nrk har vel ikke » Guts » til det…

 16. Vegard L | 22/05/2012 at 21:50 |

  Rune er nok inne på det vesentlige: Dette lukter det svidd av.

  Tyskerne brente ned Finnmark for å hindre russerne å ta over Finnmark. Det er akkurat det NRK gjør i forhold til FM, å hindre lokalradioene å drive NRKs frekvenser som de kan drive dritbillig sammenlignet med Televerket. Jeg kan ikke se noen forskjell her, bortsett fra samme taktikk. Den brente jords taktikk.

  Akkurat som med brenningen av finnmark var det mange motstandere og de ble faktisk ikke hørt.

  Og dette er bare realiteten her, så enkelt men akk så vanskelig å forstå.

 17. Bjarte Tveito | 23/05/2012 at 01:59 |

  Hvorfor i alle dager skal lille Norge absolutt være først i verden med å skru av FM ??
  Hvorfor gir lille Norge millionbeløp i økonomisk støtte til islamistskoler i Pakistan ??
  Hvorfor skal lille Norge bruke milliarder på klimatiltak i vårt eget land, når miljøgevinsten vil være 60 ganger større hvis samme midler hadde vært kanalisert på klimatiltak andre steder på kloden ??
  Hvorfor….Hvorfor…Hvorfor……?

  Fordi vi selv har valgt politikerene som styrer skuta.

  ….og så har vi fått en del svært dyktige lobbyister som er de som egentlig trekker i trådene…..

 18. Veldige mange gode innlegg her men må si at jeg er enig med flere her at hvorfor bør Norge være det landet som kutter ut Fm,våre medieutvalg som er i våre bevegelser er mot slukking av Fm og vi skal jobbe hardt med dette fremover for å bevare Fm for de som ønsker det videre
  og heldigvis har vi medhold fra vår egne rekker på dette som er positivt.
  Dessuten er vi enig med Svein Larsen om at det kan bli radiodød for flere stasjoner i Norge,når det gjelder
  NRK og P4 så har jo dem nok av gryn virker det som pågrunn av at dumme brukere som oss selv må betale mer i lisens o.s.v og P4 tar jo inn fete summer av radioreklame mens vi som er mindre må gi snille priser for å leve videre.Nei nå synes både undertegnede med flere at det er nok med dette Dab tullet,la alle formater leve videre om det er Fm,Nettradio,Dab o.s.v og la folk selv bestemme hva som ønskes å benytte av sendeformater.
  Selv er jeg opptatt av mangfold for alle slik som en redaktør og mediamann børl tenke i sitt hode og ikke bare snakke om noe som er ensporet som dab fra enkelte her inne.Jeg blåser i hva dabfolket sier å gjør men en ting er helt klart at vi + mange aktører skal stå på videre med å bevare Fm ja samt andre formater selvfølgelig.Dette skal vi snakke med våre partivenner om ja og det kan dab folket bare banne på at vi skal gjøre,må si at jeg blir virkelig sint på slike apekatter som kommer med rare innlegg her.
  Selv har jeg jobbet i bransjen 25 år og er ikke en guttevalp som gidder å diskutere med sånne trangsynte mediafolk som vokser opp nå for tiden.Vi lærte av vår egen lærer på vår Mediaskole at Mangfold er viktig å ta vare på men ikke slike rare innvenninger som kommer fra enkelte,hadde jeg møtt en av sånne apekatter så hadde jeg ikke vært redd for å si meningen min i trynet på noen av dem gitt.Dessuten har jeg selv bakgrunn fra forsvaret og fra flere andre hold og der likte vi også å ha samhold og mangfold men nå for tiden er det litt for mange trangsynte rundt dessverre.Om noen blir sure av dette innlegget så blåser jeg i det og gjerne heng Dabradioen i ørene selv men ikke bestem over alle da,Ingen av de som jeg kjenner har slike tanker som enkelte her og selv samarbeider jeg med flere andre medier og dem tenker som meg nemlig mangfold ja.Er lei av enkelte merkelige innlegg,helt enig med Svein i Radio Metro og vi alle som tenker mangfold skal styrke oss mer ja og la enkelte være tullinger selv.Stå på Svein og det samme gjør vi med flere her,fortsatt fin mediauke videre.

 19. Radio er verdens mest effektive medium – det kan konsumeres samtidig som man kjører bil for eksempel. Alle som leser RadioAssistant har tonnevis av passion for radio. Allikevel er det distribusjon som skaper debatt, og ikke sakene om innhold og kvalitet for eksempel.

  Det forundrer meg.

  Inntil nå har det å skulle drive en radiostasjon vært et privilegium for de få. Digitalisering (og her inkluderer jeg alle former) skulle løse problemet med ressurstilgang, men allikevel er det mangfoldet som etterlyses når alt nå tilsynelatende legges til rette for at fler, og ikke færre, skal få tilgang til å skape radiostasjoner.

  Så et par småting;

  Nazistenes nedbrenning av Finmark? Norske bidrag til «islamistskoler»? Vi klarer oss vel uten slike sammenligninger.

 20. Henvisningene til lyttertall i UK i DN-artikkelen er det journalisten som kommer med, ikke Svein Larsen.

  Har påpekt det på Facebook, men for ordens skyld bør det nevnes her også, siden du flere ganger bruker det som argumentasjon, Endre.

 21. Kroken | 23/05/2012 at 15:09 |

  Men er det noen som i det hele tatt VET hvor radio er om 10 år?? Jeg har ingen anelse, men den eksisterer høyst sannsynlig på en rekke forskjellige platformer.
  Det jeg håper IKKE forandrer seg veldig, er stemmene PÅ radio.. #vil gjerne jobbe med radio i mange år til.. Det blir uansett spennende å se hva som skjer.

 22. Ta det med ro Kroken, jeg tipper ettermiddagsjockene i begge de komersielle rikskringasterne klarer noen tiår til med riksradio ;)

 23. Kristoffer | 24/05/2012 at 17:27 |

  Flere her inne har flere ganger dratt sammenlikninger mellom LP og CD når FM vs DAB diskuteres. Det er kanskje ikke en så dum sammenlikning. La meg forklare, i litt enkle former og fakter.

  Da FM ble gjort tilgjengelig for andre enn NRK på starten av 80-tallet, vil jeg tro den tekniske kompetansen om hvordan få lyd ut av kjøkkenradioen, var relativt skral hos de fleste radiointeresserte. I likhet med andre hobbyområder, satte entusiasten igang med prøving og feiling – som oftest endte i tårer, men av og til gikk veien. Man lærte sakte, men sikkert, og til slutt satt man med mer enn nok kompetanse til å overholde internasjonale regler, få bra lyd, dekning osv.

  Det som antakelig skremmer flesteparten i «kategorien» over, er kanskje frykten for at kunnskapen man gjennom mange våkennetter har tilegnet seg,ikke lenger er verdt noe. Bare tanken om å måtte lære seg noe nytt, fra scratch, kan virke avskrekkende på de fleste. Ikke rart man blir konservativ!

  For å sammenlikne med en annen, enorm hobbybransje – bilentusiaster – er det mange likheter i problemstillingene. På 80/90-tallet, for å få bukt med forurensing fra bilinfernoet i og rundt Los Angeles, bestemte myndighetene seg for at noe måtte gjøres – forbruk og utslipp måtte ned! Bilfabrikatene fant flere måter å løse dette på, der en av løsningene var å digitalisere motoren. Disse utslippskravene ble senere innført i store deler av verden, Norge inkludert.

  Forbrenningsmotorer fungerer på samme måte i dag, som det den gjorde da den ble oppfunnet, dog måten den styres på, har endret seg radikalt. Ved å overvåke flere parametre om motorens driftsmiljø – feks. lufttemperatur, fuktighet, høyde over havet, drivstoffkvalitet osv kunne man via en veldig enkel datamaskin regne seg fram til hva som det ideelle blandingsforhold mellom drivstoff og luft var til en hver tid, og derav få ned forbruket og utslippet. Veldig smart.

  I likhet med lyd og radioverdens analoghoder av den gamle skolen, ble ikke digitalstyrte motorer spesielt godt mottatt av bilguruene – det var jo umulig å reparere selv! Vel – i likhet med oppfattelsen av at DAB-sendere er umulig å bygge/drive selv, var også denne oppfattelsen basert på gammel lærdom – lærdom som ikke innbefattet bruk av datamaskiner som verktøy. Som hobbymekker kan jeg skrive under på at å reparere biler i våre dager langt fra er umulig – man trenger bare litt datakunnskaper og lærevilje. Skjønner man teknologien, lærer man seg fort hvordan utnytte den. Ting er ikke så kompleks som man skulle trodd.

  Det samme gjelder digitalradio også! Jeg tror at mesteparten av skepsisen til digitalradio er basert på at man ser teknologien fra feil vinkel – man baserer utgangspunktet i det man allerede kjenner til – det analoge. Det er ikke slik at Rode&Schwartz er de eneste som lager DAB-sendere, eller at Norkring er de eneste som kan sette dem opp. Spør Radio Nova, eller ta en titt på: http://www.opendigitalradio.org . Det er ikke umulig å starte på scratch igjen, lære seg teknologien, bygge sin egen sender, søke konsesjon og sende digitalradio til en lav penge (gitt at tid ikke regnes som penger..).

  Man kan elske og hate teknologien, men forsøk heller å se positivt på det. Det finnes mange FM-pionerer her i landet. Det blir garantert en ny generasjon pionerer i tiden som kommer – DAB-pionerer!

  Vil du være med?…vel… heng på!

 24. Morten | 25/05/2012 at 16:57 |

  det er ikke bare å starte fra Scratch Kristoffer, tenk på alle millioner radio apparater som blir ubrukelige,
  hva skjer med dem ? vil folk samle på de, eller går de på » dynga » for å forsøple mer….

  Kanskje en burde begynne med Retur punkt system på butikkene som de har gjort med lyspærer for
  radio apparater… og det vil koste og bytte ut alle radioer en har.

 25. Morten, jeg regner med at du har en mobiltelefon fra midten av 90-tallet og ikke er en av dem som kjøper ny mobil nesten hvert år, for du er vel opptatt av miljøet?

  Rart at miljøspørsmålet er så fremtredende på radiofronten, mens det er helt greit å bytte mobil hvert år, bil hvert annet, og TV med kun et år eller to lengre mellomrom.

 26. Morten | 26/05/2012 at 22:40 |

  joda, men de byttes av og til av mange Jarle, her blir det snakk om at Hele befolkningen skal kaste samtidig, da vil det hope seg opp.

 27. Sverre | 27/05/2012 at 09:01 |

  Hvorfor må hele befolkningen kaste samtidig?
  Det finnes apparater tilgjengelige akkurat nå.
  Tenker mange rekker å resirkulere både en og to telefoner, en PC, og kanskje en TV innen FM slukkes.
  Man har over 4 år på seg. Minst. Alt må ikke gjøres i siste liten.

 28. Øyvind Vasaasen | 27/05/2012 at 15:32 |

  FM radioer kommer til utgjøre 2 prosent årlig av det som samles inn av elektronisk avfall. Kilde: Elektronikkbransjen.
  Øyvind Vasaasen
  NRK og DRN

 29. Hans Totten | 27/05/2012 at 17:44 |

  Tror de som har noe snev journalistisk integritet i behold iallefall ser likheten med Elektronikkbransjen som kilde og hvem som vil selge mest mulig elektronikk og derav lager sin egen tro på hvordan situasjonen er i 2017.

  Det var iallefall et godt forsøk Øyvind, men du mister litt troverdighet når du har en kilde som arbeider hardt for salget av DAB radioer. Om høyrehanda vet hva venstrehanda gjør da og man ikke er helt viggo venneløs i samfunnet?

 30. Man dealer her med et selskap som bruker penger og innleid mannskap / byråhjelp, for å polere
  markedet, imøtegå og bekjempe negativ omtale, samt stikke inn «positive piller» alle steder der dette er
  mulig.

  Det mest fremtredende «hjelpebyrået» har lang fartstid (under et annet navn) der man er kjent for
  kompromiløs polishing av markedet, dvs. at man går og koster, som i curling, for at det skal gli
  maksimalt den veien man vil.

  Man har lest Bibelen’s ordtak «hensikten helliger midlene» på en grundig måte.
  Du skal aldri tro på bukken, hva gjelder havresekkens innhold, og Du skal heller ikke stole på et vesen
  som sitter på toppen av et whiskey fat og speller fele, og dunker takta med hestehoven mot eikeplankene
  i tønna.

  Hva gjelder 15-20 mill FM apparater så har det Norske Folket ingen hast med å fase ut disse. dette fordi
  man setter pris på produktet. Forgremmelsen over kastinga bygger på at man må avhende det man
  ønsket å benytte pga at noen vil skru igjen krana i andre enden.

 31. Det er spennende å lese om Rune sin innsikt i hva som ligger bak et ønske om å digitalisere den siste kringkastingkanalen som ikke er digital. Ønsker man det er man tydeligvis på lag med Hitler og Djevelen – intet mindre.

  Og «Det Norske Folket» ønsker ikke DAB, nettopp p.g.a djevelen og hitler og følge?

  Burde lage en sammenfatning av alle konspirasjonsteoriene som blir postet av folk som er mot DAB på Radioassistant.com – det ville gitt en svært interessant publikasjon.

  I andre fora på nett hvor DAB blir omtalt nå så finner jeg stadig oftere kommentarer fra folk som faktisk har PRØVD DAB og ikke er med i konspirasjonsklubben. Utrolig nok så synes disse menneskene (som tydeligvis ikke kjenner til koblingen mot HItler og Djevelen) at DAB er et fremskritt for radio. Skulle det hende seg at de bor utenfor Oslo og det sentrale Østlandet – så hender det faktisk også at de kommenterer det ekstra utvalget av radiokanaler som har oppstått med DAB. Om de har negative kommentarer, så har det ofte med manglende dekning å gjøre.

  Hva skyldes det at alle konspirasjonsfolkene med sin anti-digital-agenda har funnet sin møteplass her? Det er nesten så man skulle lure på om Radioassistant.com har blitt et klubbnettsted for disse.

 32. En får vel håpe at grunnen til at konspirasjonene finner grobunn på RadioAssistant.com beror på at vi har en policy som tillater begge sider av saken. Selv innlegg som ligger litt «ute».

 33. Øyvind Vasaasen | 28/05/2012 at 00:52 |

  Hans Totten, om du betviler regnestykket til Elektronikkbransjen når det gjelder elretur, så er det en stor fordel for debatten på forumet om du forteller hva som er feil.
  Øyvind

 34. Kenneth Wenzel | 28/05/2012 at 10:35 |

  Det ser ud til, at man i Norge ikke rigtig vil erkende, at DAB / DAB+ er en forældet teknologi.

  Man burde/bør se på andre nye transmissionsstandarder som DVB-T2, som giver 2,5-4 gange højere kapacitet end DAB/DAB+-standarden ved samme sendeforhold – i stedet for at tvinge befolkningen til at «elske» DAB-teknologien ved at lukke for FM båndet.

  DVB-T2 er ikke kun velegnet til tv & mobil tv. Den er også yderst velegnet til fremtidens digitale radio-standard i stedet for DAB & DAB+.

  Med DVB-T2 får man 2,7 eller 3,7 Mbit/s kapacitet (~40 / ~55 HE AACv2 radiostationer) i forhold til DAB/DAB+ 1,1 Mbit/s kapacitet (~6 mpeg1 layer II / ~16 HE AACv2 radiostationer) med samme udbredelses-diagram. DVB-T2 vil desuden være bedre indendørs og være mindre følsom for fx impulsstøj (gnister ol).

  T2-Lite profilen er beregnet til broadcast af digital radio og mobil tv, som kan modtages af små lavpris-modtagere, der skal kunne håndtere varierende signalforhold I forbindelse med, at man bevæger sig fx hurtigt i tog eller biler.

  T2-Lite profilen er ikke en ny terrestrisk digital tv standard, men profilen er baseret på et begrænset delmængde af parametrene i den eksisterende DVB-T2 Base profil, så man undgår mere komplekse tilstande, der bruger mere hukommelse og har brug for større modtagere – og derved også reducere strømforbruget i modtagerne.

  Herudover har man i T2-Lite givet mulighed for et øget robusthed af det mobile signal ved at indfører to nye FEC parametrene 1/3 og 2/5. Det vil sige, at henholdsvis 2/3 af signalet eller 3/5 af signalet bliver brugt til fejlkorrektion, mens den resterende del bliver brugt til at udsende de faktiske radio-/tvdata med.

  Jeg kan endvidere oplyse, at Sony Semiconductor for 10 dage siden har release fire nye DVB-T2 chip, som alle understøtter T2-Lite profil og 1,7 MHz kanal båndbredde.

  Det er CXD2837 (DVB-T2/-C), CXD2841 (DVB-T2/-C2/-S2), CXD2842 (DVB-T2/-C/-S2) og CXD2843 (DVB-T2/-C2).

  Det betyder at fremtidens STB, iDTV og tablets alle vil understøtte såvel 1,7 MHz og T2-Lite profil.

  Kenneth Wenzel
  Open Channel, København

  Om Open Channel
  Open Channel har siden 2006 lavet forsøg med terrestrisk digitalt tv og er idag i luften med tre forskellige DTT forsøg i København, som kan modtages af mere end 700.000 husstande, svarende til 28 % af samtlige danske husstande.

  Open Channel er helt fremme med den seneste udvikling og implementering at de seneste features i DVB-T | DVB-T2 & T2-Lite, og København er blevet et omdrejningspunktet for test af fremtidens digitale radio & tv transmission og udvikling af fremtidens digitale modtagere device.

  – MUXKBH-1 (UHF kanal 35) forsøget drejer sig om implementering af HDTV på de lokale TVstationer.

  – MUXKBH-2 (UHF kanal 39) forsøget drejer sig nu om fremtidens mobil tv format T2-Lite, som er afløseren for DVB-H.

  – MUXKBH-3 (VHF kanal 9D) forsøget drejer sig om fremtidens digital radio format DVB-T2 / T2-Lite, som et alternativ til DAB/DAB+ på en såkaldt T-DAB kanal (1,7 MHz BW).

 35. Øyvind Vasaasen | 28/05/2012 at 14:45 |

  Kenneth Wentzel, det er bare å søke om frekvenser til DVB-T2 og eventuelt starte opp sendinger. Det er ikke Norge som har valgt DAB/DAB+, men de største radioaktørene. Om noen andre vil forsøke DVB-T2 så er det bare positivt.
  Øyvind

 36. Morten | 28/05/2012 at 15:49 |

  Question, hvilken radio må en ha for å få inn/brukt DVB-T2 ? Fm eller en Dab radio ?

 37. Öyvind; är det tilåtet i Norge og sände via digital TV??? verkar som alla länder gör detta, utom Sverige som det är förbjudet att göra. Sverige följer inte EU direktivet. Man sänder ljudradio via TV sändningarna, en subcarrier för fler ljudkanaler i varje TV kanal. Dessa sändningar kan avlyssnas med en digital TV mottagare som har radiomodul. Man når de som har egen antenn, sommarhus, husbilar,husvagnar som står stilla.
  De som har analog TV mottagare kan lyssna via vissa converters som mottager digital TV.
  Skall man sända radio, ett tillstånd från TV stationen, operatören, Mediatisynet??? Måste man byta sändarmodulen för ljudet till flerkanals mudul för flera radio kanaler??
  Sändningarna kan inte avlyssnas i dab+ nätet eller på FM.

 38. Kenneth Wenzel | 28/05/2012 at 16:58 |

  Morten;

  Man kan ikke høre digital radio med en FM radio, idet man på FM båndet sender analog audio.

  For at høre digital radio, som bliver sendt med DVB-T2 eller med den nye T2-Lite profil på en såkaldt T-DAB frekvens (som ligger i VHF bånd III og har en 1,7 MHz kanal båndbredde), skal man have et af de nye DVB-T2 fjernsyn, settopbokse, dongle eller DVB-T2 radio, som kommer næste år. Jeg gætter på, at man nogle steder i verden allerede kan købe de nye modtagere ifm julesalget i år.

  Man skal dog være opmærksom på, at det kan være svært at få lov til at købe de nye modtagere, fordi elektronikbranchen gerne vil have solgt deres gamle «lort» før de vil sælge de nye modtagere.

  Man skal også være opmærksom på, at fjernsynet, STB eller digital radio har en af Sony Semiconductor trejde generation demodulator chip CXD2837 (DVB-T2/-C), CXD2841 (DVB-T2/-C2/-S2), CXD2842 (DVB-T2/-C/-S2) og CXD2843 (DVB-T2/-C2) eller Boadcom nye DVB-T2 chip BCM3461, som også understøtter såvel 1,7 MHz og den nye T2-Lite profil.

 39. Morten;

  Ingen av delene (tror jeg)
  Da dette sikkert krever en mottaker spesiellt beregnet for disse frekvensene / denne moduleringsformen.

  Øyvind; Du skriver at det ikke er Norge (derav det norske folket) som har valgt DAB, men at dette er gjort
  av de store aktørene (les: Dagens store aktører)

  Det er vel her hele feilen ligger.?
  Ikke at man vil kjøre DAB eller f.eks. dette systemet som Kenneth beskriver, men at dette valget skal
  lamme FM båndet for andre / fremtidige aktører.

  DAB har vært teknisk foreldet de 10 (minst) siste årene, da andre former for kringkasting allerede
  forlengst er oppfunnet. I etterkant av den brikke teknologiske utviklingen man nå møter (nåtid / framtid)
  så er det galskap å binde hele systemet til DAB(+)

  Det mest smarte ville være og la «nykommerne» få prøve seg, og så får markedet velge.
  Siden ingen, på noen måte, kan omtale DAB som en ubetinget suksess, så er det galskap å slukke
  landets kringkastings bære bjelke; FM. Det er vel derfor at Svein Larsen har tatt på seg fin stasen og beveget seg til de øvre korrumperte gemakker, for audiens.

 40. Kenneth Wenzel | 28/05/2012 at 17:13 |

  Digital radio står foran svært teknologivalg – det kendte eller det bedste

  Sidste år opridsede Styrelsen for Biblioteker og Medier i Danmark i en ”foreløbig rapport om udviklingen af digital radio” en lang række problemstillinger og svære valg, som skal træffes, i forbindelse med en strategi for fremtidens radiosendenet i Danmark.

  Skal man satse på det sikre og kendte, eller skal man vælge den bedste teknologiske løsning?

  Det er et af de spørgsmål, som skal afklares for fremtidens digitale radiosendenet i Danmark.

  Det kendte og sikre er i denne forbindelse DAB+ – en videreudvikling af DAB, som tredobler antallet af kanaler. DAB+ er allerede implementeret i nyere digitale modtagere.

  Det teknologisk overlegne valg er T2-Lite (tidligere omtalt i Danmark som DVB-T2A).

  Der findes ikke i dag selvstændige radiomodtagere til DVB-T2, men tv-apparater og set-top-bokse, der kan modtage DVB-T2 vil også kunne modtage T2-Lite. Teknologien vil kunne give bedre udnyttelse af frekvensspektret end DAB+.

  På nuværende tidspunkt er der ikke taget stilling i Danmar, hvorvidt man skal satse på DAB+ eller T2-Lite.

  Til gengæld har en række af de ikke-kommercielle radiostationer i en høringsvar ønsket at sende med DVB-T2. http://elektronikbranchen.dk/nyhed/lokalradioer-vil-sende-med-dvb-t2

 41. Rune, hvilket annet digitalt kringkastingssystem for radio mener du kan konkurrere med DAB/DAB+. Og da snakker vi på sender og mottakersiden i dag.

 42. Kenneth Wenzel | 28/05/2012 at 18:09 |

  DAB ikke en succes i Danmark

  Danmark har siden 1995 forsøgt at indføre digital radio i Danmark ved hjælp af DAB formatet. Målet med at konvertere til digital transmission er at opnå højere lydkvalitet, flere stationer og bedre modstand overfor flervejsmodtagelse, støj og påvirkninger mellem forskellige kanaler end i den analoge FM-radioteknologi. Modsat FM- og AM-radio kan der med DAB udsendes flere radiokanaler på samme frekvens (et multiplex).

  Indførslen af DAB har dog ikke været nogen succes, da flere af stereo-DAB-kanalerne benytter en bitrate under 192 kbps i mpeg 1 layer 2 (MP2), hvilket giver en ringere lyd og især ringere stereolyd end der kan opnås, når FM modtages under rimelige og normale modtagerforhold.

  Den anden alvorlige kritik, der kan rettes mod DAB-systemet, er, at det er dyrt at drive et DAB-sendenet. Helt grundlæggende fordi man skal bruge for meget elektrisk effekt (kW) og dermed større og dyrere sendere til at sende for få programmer med DAB.

  DAB bruger en modulationsform af radiobølger, der er simpel at bygge modtagere til, men medfører at hver bitfejl, der opstår grundet radiostøj, bliver til to bitfejl i modtageren. Samtidig anvender DAB kun et lag ret svagt bit-fejlretning. For at modvirke dette sendes DAB med væsentlig højere effekt end egentligt nødvendigt.

  Da DAB ikke er blevet nogen succes, har Radioorganisationen WorldDMB lavet en ny standard DAB+, som anvender fejlretning i to lag, idet man ovenpå den originale fejlretning har tilføjet yderligere en fejlretningskode af typen Reed-Solomon. Desværre mister man 8,3% af kapacitet til at overføre bits til denne kode, hvorved DAB’s i forvejen lave nytte-bit-rate yderligere bliver nedsat. Til gengæld kan flere bit-fejl rettes, hvorved der kan modtages svagere signalere og dækningen bliver en del bedre.

  Samtidig indførte man med DAB+ muligheden for at anvende en op til tre gange mere effektive lyd komprimeringsstandard HE-AAC. Det er således muligt med DAB+ at overføre næsten tre gange så mange radiokanaler i samme kvalitet.

  Da omkostningerne ved at sende et helt DAB-multiplex næsten er den samme, uanset om man anvender DAB og DAB+, så kan transmissionsprisen for hvert DAB+ radiokanal i princippet reduceres til en 1/3.

  Der er bare det tekniske problem med DAB+, at DAB+ sendes som DAB til og med første lag fejlretning, og at alle de fundamentale svagheder i disse dele af DAB også er at finde i DAB+.

  Derfor bør man, når der skal udarbejdes en langsigtet plan (strategi) for digitaliseringen af radio også se på andre nye transmissionsstandarder som DVB-T2, som giver 2,5-4 gange højere kapacitet end DAB/DAB+-standarden ved samme sendeforhold.

 43. Kenneth Wenzel | 28/05/2012 at 18:14 |

  DVB-T2 vs. DAB+ udsendt i samme 1,7 MHz VHF raster kanal

  DAB har en kapacitet på kun 1.152 kbit/s. DAB+ har ligeledes 1.152 kbit/s minus 1/12, som bruges til den ekstra fejlretning. Tilbage har DAB+ en bitrate på 1.152*11/12 = 1.056 kbit/s.

  En tilsvarende DVB-T2 transmission med samme sendestyrke og samme grundlæggende robusthed vil kunne overføre 3.612 kbit/s. DVB-T2 vil desuden være bedre indendørs og være mindre følsom for fx impulsstøj (gnister ol).

  Hvis man ønsker kun at overføre 1.056 kbit/s vil sendestyrken for DVB-T2 kunne nedsættes 3-5 gange med en tilsvarende forbedring af transmissionsomkostningerne.

  Hvor DAB som sagt er bundet til MPEG-1 level 2 lyd (MP2), så kan såvel DAB+ og DVB-T2 overføre HE-AAC lyd, der fylder langt mindre og lyder langt bedre.

  Med HE-AAC lyd formatet opnår man en rimelig lyd på 64 kbit/s.

  Med DAB+ er der plads til 16 HE-AAC musikprogrammer à 64kbit/s, og med DVB-T2 er der plads til hele 56 HE-AAC musikprogrammer à 64kbit/s, hvor der på DAB kun er plads til 6 musikprogrammer à 192 kbit/s MP2.

  DAB
  Netto kapacitet kbit/s 1.152
  Et program kbit/s 192
  Antal programmer 6

  DAB+
  Netto kapacitet kbit/s 1.056
  Et program kbit/s 64
  Antal programmer 16

  DVB-T2
  Netto kapacitet kbit/s 3.612
  Et program kbit/s 64
  Antal programmer 56

 44. Kenneth Wenzel; är det svårt att få ett T2 radiolicens i Danmark?? Sveriges kriteria är hög för ett dabplus tillstånd, medan andra länder har limited kriteria ellers ingen kriteria alls, som i Norge.

 45. Øyvind Vasaasen | 28/05/2012 at 19:12 |

  Kenneth, NRK og Digitalradio Norge har for to uker siden tegnet kontrakter med Norkring frem til 2031 for DAB/DAB+. Det betyr at myndighetenes absolutte krav om et kommersielt DAB nett med 90 prosent befolkningsdekning og et NRK nett til 99,5 prosent står ferdig innen fristen 1.januar 2015. Frem til 2031 blir dette hovedstandarden for digitalradio i Norge. Nye sendere blir satt opp fortløpende. Det toget har gått. Men det betyr ikke at det ikke vil bli testet andre standarder. DAB/DAB+ kommer helt sikkert til å få konkurranse, og det er bra.

  Roy, NRK sender alle radiokanalene via DVB-T.

  Rune, teknologivalget har vært og skal være aktørstyrt. Med andrd ord ingen feil.

  Øyvind

 46. Jarle; Teknisk og kvalitetsmessig ville jeg heller valgt DRM. Jeg er klar over at det ikke er noe særlig med
  DRM mottakere på markedet, men det kunne fort ha endret seg.

  Hele poenget med foreldelse, er ikke hva det heter, eller noe annet. Det handler kun om kapasitet.
  Dagens brikkestandard er idiotisk mye raskere enn hva man hadde tilgang til da DAB ble klekka ut. Derav,
  når jeg skriver «foreldet», så bygger det på at man kunne ha funnet opp en helt annen struktur i dag, med
  mye større kapasitet.

  Om jeg skulle ha forestått en landsomfattende digital utbygging, så hadde jeg startet med å slenge
  10. mill. på bordet og bevilge 2. års utviklingstid. Jeg ville ha satset på senderkomponenter / senderstruktur som allerede var på markedet, og så fått noen smarte hoder til å utvile et helt nytt system.

  En WiFi hjemme router har en meget god kapasitet. En mobil telefon sender har det samme.
  Noe sier meg at det er noe å hente av betydning, bare man gidder å forske litt. Og hvor mange vil ha
  48-192 kbs på sin bærbare, hvis de kan få 320 ++ ? Her kan man gå opp i stream rate pga at det er nok
  plass i dagens brikker, På kringkastingssiden vil man bare tyne ned, og dekke inn flest kanaler. Hvis
  lyden blir for mager, så vil det alene være et godt grunnlag for at folk velger vekk en digital radio kilde.

  Øyvind; Det er dagens aktører som har fått boltre seg fritt. På lang sikt tilhører ikke et kringkastingsbånd «dagens aktører», pga at dette kan skifte med tiden. De aktørene som skulle ha styrt dette er det norske folket, da det der finnes både lyttere og potensielle aktører til sendesiden. Et åpent FM bånd ville alltid ha vært fullt bestykket, og da ville det ha vært aktørstyrt. Dog, jeg forventer ikke at Du skal kunne greie å se
  det slik.

 47. Så din løsning Rune er å bruke en standard det knapt finnes mottakere til, eller å finne opp sin egen? Dette for et land med 5 millioner innbyggere?

  Godt du er «realtistisk» i dine valg.

  Ingen av løsningene du skisserer ville egne seg her og nå.

  Den mest utbredte og kommersielt holdbare løsningen i dag er DAB+, flere og flere land lander på bruk av DAB+ som det nye systemet for digital kringkasting. Du kan reise til den andre siden av planeten og finne at de også der har valgt DAB+. USA har valgt noe annet, og Kannada har blitt presset av sin nabo til å velge noe annet (fordi USA bruker frekvensbåndene militært), men ellers så vinner DAB+ stadig flere markeder.

  Det betyr billigere mottakerutstyr og billigere senderutstyr. Og nå finnes det også åpen-kildekode-DAB-sendere som ikke koster all verden. Så du har m.a.o. et system som fungerer både for store kringkastere og små lokalradiostasjoner.

 48. Kenneth Wenzel | 29/05/2012 at 10:09 |

  Jarle;

  På den anden siden af jorden har man også slukket for DAB, da det ikke er den rigtige teknologi til digital radio, sorry:

  MediaCorp will discontinue its Digital Audio Broadcasting (DAB) service with effect from 1 December 2011.

  MediaCorp launched a DAB service in Singapore in November 1999 and was the first broadcaster in South East Asia to offer digital radio. Back then, DAB was widely seen as the «replacement technology» for FM radio; however, the effectiveness and reach of DAB has diminished over time with advances in technology which has widened the receptivity of radio through online streaming as well as mobile phone apps. Listeners now have a wide range of convenient access to radio alongside the FM services, which continue to provide excellent coverage and listenership in Singapore.

  Since the launch of the service some 12 years ago, the growth in listenership on MediaCorp’s DAB service has remained stagnant. On the other hand, the rapid growth in the number of listeners through online streaming and phone app MeRadio has shown that these platforms are serving the listeners more effectively than the DAB platform.

  As a commercial outfit, MediaCorp needs to channel resources where the growth engines are. Having carefully evaluated the viability of the service, the decision has been made to discontinue the service.

 49. Kenneth Wenzel | 29/05/2012 at 10:10 |

  Jarle;

  Og dårlig økonomi dræbte DAB i Portugal juli 2011

  Folk i Portugal har ikke råd til DAB radioer, og derfor har ingen komercielle radiostationer ønsket at sende på DAB.

  Så den 1. juni i år lukkede Anacom for alle DAB sendere. Det skete da Rádio e Televisão de Portugal [RTP], der svarer til Danmarks Radio heller ikke havde penge i sine budgetter til at opretholde DAB stationer.

  En portugisisk avis forklarer at siden 1998 hvor DAB blev introduceret i Portugal, og med selvom der var 100% DAB dækning samme år, så blev DAB kun brugt til at transmittere stationer, der også fandtes på FM båndet.

  DAB båndet lukkes for at spare omkring 250.000 EUR om året, og samtidigt spare omkostningerne for at skulle opgradere DAB senderne inden for kort tid.

 50. Till er alla; På http://www.wohnort.org finns alla länder som sänder dab radio och alla mottagare.

Legg inn en kommentar