Historien om et dementi

Mikrofon

BLOG : Et forsigtigt kig ind i maskinrummet på et lille netmedie, når en relativt lille historie om en fyret radiovært, pludseligt bliver stor og om, hvordan dansk radio slet ikke er klar til at håndtere medierne i den nye digitale virkelighed.

RadioAssistant udsendte onsdag en historie om, at rapperen Niarn skulle være fyret fra ANR fordi han tilsyneladende mødte påvirket op til en vagt på morgenshowet “Anne & De Herreløse Hunde”. Den historie eksploderede onsdag og betød en noget anderledes dag på kontoret, der pludseligt bød på rasende mails, trusler… men også opbakning.

Når man arbejder som freelance journalist, oplever man mangt og meget. Specielt når man skriver om en branche, hvor man nogle gange er mere tyndhudede, når man er den, der beskrives, end når man er den, der beskriver andre.

Men hvorfor skrev vi overhovedet historien?

Når en højt profileret studievært på et prisvindende radioprogram på en af landets største radiokanaler tages on air fra den ene dag til den anden uden yderligere forklaringer, er det selvfølgelig en historie, man skal skrive. Havde man udsendt en forklaring om, hvad der var sket, ville den have sat dagsordenen i stedet for resultatet, der er et produkt af lukkethed og fortielser.

Tip fra troværdig kilde
Jeg fik et tip fra en sædvanligvis særdeles pålidelig kilde, som jeg har kendt i over 20 år og, hvis historier altid har holdt 100%. Vi undersøger sagen og finder ud af, at den er god nok, at Niarn er fyret fra ANR. Det bekræfter ANR´s daglige leder Jan Jensen på “Anne & De Herreløse Hunde´s” Facebook side. Vi kan også se ud af Facebook-siden, at Niarns afgang er sket fra dag til dag.

Vi sender en mail til Jan Jensen, der henviser til sin chef – Nordjyskes Chefredaktør Lars Jespersen. Vi stiller fire spørgsmål, der skal be-/afkræfte, at Niarn er fyret, belyse hvorfor, fra hvornår det er sket, og hvad man gør nu i forhold til morgenshowet. Dybt relevante spørgsmål.

Samtidigt skriver vi til Niarns bagland og beder dem om en kommentar til rygterne om, at Niarn er fyret og baggrunden herfor.

Lars Jespersen bekræfter i en mail, at Niarn har forladt ANR. Intet andet.

Niarns bagland er meget lidt meddelsomme og mener ikke, at vi skal bringe historien. Der udveksles mails og Facebook beskeder i en lind strøm.

Vi offentliggør historien. Baseret på bekræftelsen fra Chefredaktør Lars Jespersen af, at ansættelsesforholdet er afsluttet samt fra oplysningerne fra vores almindeligvis yderst troværdige kilde.

Mail korrespondancen med Niarns bagland kører videre og tonen skærpes yderligere.

BT tager sagen op på deres website, men misforstår vores artikel, hvilket vi gør BT´s journalist opmærksomme på i en mail.

Niarns bagland afbryder herefter al kommunikation med os.

Vi graver dybere, og der tegner sig mere og mere et billede, der kan understøtte vores artikel.

Vores kilde kan dog ikke levere det afgørende bevis eller stå frem. Det sammenholdt med, at vi er et lille medie gør, at jeg anmoder om, at vi skriver et dementi, som selvfølgelig bringes i samme opsætning som den oprindelige historie. Som hovedhistorie på forsiden. Min indgang er, at vi ikke kan holde til, at historien måske ikke holder hele vejen hjem. Det har vi ingen som helst grund til at tro, at den ikke gør. Men alene usikkerheden.

Herefter kan BT så bringe historien om, at Chefredaktør Lars Jespersen bekræfter, at Niarn er fyret. Noget som Niarns bagland tidligere totalt har afvist overfor os. Lars Jespersens udtalelser til BT efterlader det indtryk, at fyringen ikke er sket med henblik på, at et samarbejde måske kan genoptages senere og heller ikke er i den kategori, hvor man holder en afskedsreception eller drikker en redaktionsøl efterfølgende. Med andre ord. Det er sket ret pludseligt.

Mærkværdig udsendelse
Dementiet er bragt – vi har lagt os ned og sagt undskyld. Case closed.

Sent på eftermiddagen tikker en mail ind fra en radioperson, der leverer en vigtig brik i det, der kunne have bekræftet vores oprindelige historie. Personen gør opmærksomt på, at der faktisk findes en podcast af “Anne & De Herreløse Hunde” fra den 11. april, hvor Niarn mildest talt ikke lyder som en person, der har sovet hele natten og slet ikke lyder, som han normalt gør i radioen. Man kan tydeligt høre, at medværten Niels Skovmand mobilisere hver en krog af sit enorme værtstalent for, at udsendelsen ikke skal falde totalt til jorden.

Mystikken breder sig yderligere, da Niarn pludseligt er væk fra udsendelsen efter nyhederne kl. 09.00 og er erstattet af “en praktikant”. Uden nogen former for information.

Vi har stadig bragt dementiet, og vælger at fastholde dette. Også selvom både Lars Jespersens bekræftelse i BT og podcasten, tegner et billede, der kan understøtte vores oprindelige historie.

Onsdag bragte Se & Hør et dobbeltopslag om Niarn, der slutter af med, at han er fyret fra ANR. Hvordan skulle vi kunne være kilden til den historie, når vi først får historien fra vores kilde onsdag morgen – efter, at Se & Hør er udkommet. Det er naturstridigt.

Hvad er så læringen?
Det er naturligt, at en arbejdsgiver ikke kan udtale sig om personaleforhold i forhold til fx. fyringer. Det er normal procedure.

Men sagen havde fået et helt andet udfald, hvis Nordjyske og Niarn havde tonet rent flag – ikke mindst overfor lytterne, der ikke forstår, hvor Niarn pludselig blev af, hvilket fremgår af væggen på “Anne & De Herreløse Hunde”s Facebook profil.

Havde man udsendt to linier, der sagde, at “Niarn forlader ANR og AHH, ny vært bliver…., ANR takker Niarn for samarbejdet og ønsker ham held og lykke med sin musikkarriere…”, havde sagen ikke fået den bevågenhed, som den har fået. Der var tonet een eller anden form for måske ikke rent flag, men så i altfald flag. Fremgangsmåden i den her sag, er desværre ikke unik i den danske radiobranche.

Jeg har ikke oplevet een eneste radiostation, der arbejdet proaktivt og som er klar til at håndtere pludselige ændringer på værtsfronten eller i forhold til andre begivenheder. I en tid hvor nyheder spredes lynhurtigt på de sociale medier, risikerer man at blive ramt, hvis man ikke i forvejen har et presseskriv klar. Jeg har set dette 4-5 gange allerede i år, hvor værter er skiftet fra den ene station til den anden eller er blevet fyret og hvor man ikke er klar til at håndtere nyheden.

Når en studievært på sin egen Facebook profil indikerer, at man er på vej væk eller lignende, er en historie jo bekræftet. Derfor ville jeg som programchef/radiochef fremtidigt have fem linier klar, der forklarer hvem, hvad, hvornår, hvorfor og hvad så! BÅDE til programmets eller stationens Facebook profil – men også til branchemedier mv.

Man KAN ikke holde sådan noget skjult og det tjener intet formål og giver bare en masse udfordringer. Medierne skal nok finde historierne anyway.

Vores interne læring af sagen er, at vi fremtidigt vil stå fast på den oprindelige historie, men afvente noget, der – udover en særdeles troværdig kilde – kan underbygge vores artikel fx. som podcast´en fra den 11. april i tilfældet med “Anne & De Herreløse Hunde”. Man kan anklage os for at have været for hurtige, men bundlinien er den samme.

Hvorfor trækker vi så ikke dementiet og lægger den oprindelige historie op i stedet for? Det har vi vurderet ikke holder, men har i stedet valgt at linke til BT´s artikel og podcasten under dementiet. Læserne kan så danne deres eget billede.

Vi har dementeret historien, taget vores andel af pryglene og vi har sagt undskyld.

Og så lader vi ellers historien stå for sig selv et øjeblik.

Om bloggeren:
Christian Kjeldsen har arbejdet indenfor radio, medier, musik og kultur siden starten af 80´erne og er i dag konsulent indenfor førnævnte brancher med fast base i London. Han er freelanceskribent for en række medier blandt andet RadioAssistant.

Be the first to comment on "Historien om et dementi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*