James Cridland: Den store radioslukkingen

Neste uke starter Norge prosessen med å skru av FM. For den som vil lytte videre på radio vil de finne at langt de fleste radiostasjonene da bare blir å finne på DAB+ (og på nett og TV). James Cridland skriver om slukking av både FM og AM i ukens spalte.

FM-slukkingen i Norge er ikke den eneste slukkingen som foregår i radio. AM blir også skrudd av, sakte men sikkert, over hele verden.

De nasjonale kringkasterne i Frankrike og Tyskland skrudde av sine AM-sendere for 12 måneder siden. AM-master i Nederland og deler av Canada har stilnet. Selv i Nord Korea har de skrudd av sine sendinger av “Gjenforeningens Ekko” på AM .

AM-båndet er gjenstand for “revitaliseringsprogram” i USA – som inkluderer, eh, sendinger på FM. I Australia har noen AM-kringkastere blitt tilbudt å konvertere sine konsesjoner til FM.

Hva med fremtiden til AM?

For stasjonene i USA er det HD Radio, som jeg uventet fikk oppleve i en leiebil i Los Angeles for noen år siden. Det lød fantastisk, men det er ustabilt – kjør under en bro og man dumpes over på det analoge signalet i noen sekunder. I motsetning til FM er overgangen veldig tydelig.

Så er det den globale standarden DRM30, eller Digital Radio Mondiale. De første kommersielle sendingene i DRM30 fra Storbritannia var tilbake i 2003. Både Asian Sound og Virgin Radio, hvor jeg arbeidet den gang, gjorde prøvesendinger en stund. BBC Radio Devon gjorde også et forsøk i 2008, med varierende resultat. Det kan være en fantastisk teknisk løsning, men utviklingen er på nivå med en isbre: radioapparater og radiosendinger er sjeldne. Det er virkelig synd.

Samtidig er det flere ting som arbeider mot AM enn noen gang før. Flere bygninger blir bygget i armert betong og fungerer som Faraday-bur (en innretning som stenger alle radiosignaler ute red.anm.). Har du bredbånd hjemme vil signalene fra boksen fjerne så godt som alt av AM-signaler innendørs. Elektronikk av dårlig kvalitet spyr også ut forstyrrende signaler. Og så er det trikker, høyspentledninger og andre ting.

Ikke rart at da strømmen for 3.000 inbyggere i byen Katy i Texas forsvant så kunne Fred Lundgren fortelle at han ble satt ut av den gode kvaliteten på AM-radioen. “AM radio uten noen form for støy eller forstyrrelser. Det var en fest for sansene. Det var vakkert,” skrev han i en kommentar.

I mange byer lever AM på lånt tid. Det er riktignok markedsledende stasjoner på AM i enkelte land, men lytterne blir eldre og det er få unge lyttere som kommer til og dekker opp det triste faktum at formatet, bokstavlig talt, dør. Det er umulig å finne en mobiltelefon med AM radio innebygget. Det er nesten umulig å finne en DAB+ radio med AM også. Den eneste radioen med AM jeg eier har jeg i bilen.

Hvis jeg kan spå noe om radioen fremtid med sikkerhet så er det at distribusjonskostnadene vil øke og at AM-kringkaster, spesielt, trenger en strategi. (Og den må være noe mer enn bare internett).

Det var vel en lystig start på 2017?


James Cridland er en radio futurolog – en skribent, taler og konsulent som jobber med de lyseste radiohoder i verden. Han har arbeidet for BBC og Virgin Radio i London. Du kan, som over 2.500 andre radiofolk, abonnere på hans ukentlige nyhetsbrev (på engelsk) på https://james.cridland.net.

Be the first to comment on "James Cridland: Den store radioslukkingen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*