5. desember begynner FM-slukking i Nord-Italia

Saslonch in South Tyrol. Photo: David Kostner, CC BY-SA 2.0 de

Myndighetene i den italienske regionen Syd Tyrol har godkjent FM-slukking og starter allerede 5. desember. Bakgrunnen er at DAB-dekningen er på 99.3 prosent og innfrir krav om dekning både utendørs og innendørs.

Norge har så langt vært alene om å slukke FM, men nå er det vedtatt lokal slukking i Italia. Regionen Syd Tyrol (se kart nederst i saken) har bestemt å vedta FM-slukking og begynner allerede i desember i år når 19 sendere blir slått av. I november neste år vil resten av sendepunktene bli slukket – ytterligere 22 sendere.

Guvernøren i Syd Tyrol, Arno Kompatscher, sa på en pressekonferanse i går at fremtiden er digital. Han la også til grunn at DAB+ radioer både er tilgjengelige, rimelige og byr på energibesparing sammenlignet med analoge radioer.

Husholdningene i Syd Tyrol har i snitt minst en digitalradio.

Slukkeplanen er to-delt, og Kompatscher sier dette er for å gjøre slukkingen så skånsom som mulig for brukerne.

Kringkasterne i Syd Tyrol har hatt samme problem som norske kringkastere med et aldrende FM-nettverk som ville kostet svært mye penger å oppgradere. Argumentet om lavere vedlikeholdskostnader og lavere energiforbruk har også vært viktig i beslutningen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*