De unge følger med på nyheter og radio er fortsatt viktig

Andelen av unge som hører nyheter via radio ligger relativt stabilt over tid. Dette er Karen Nielsen som leser nyheter på Danmarks Radio. Foto: Julie Mørkeberg/DR

Det er ikke så ille med de unge og forbruket av nyheter som en kanskje skulle tro. Det viser forskning fra Danmark. Ni av ti mellom 15 og 29 år benytter nyheter hver dag – de gjør det bare på en annen måte enn sine foreldre og besteforeldre. Nyhetsforbruket stiger dessuten svakt jo eldre man blir, sier lederen for DR Medieforskning, Dennis Christensen.





Det har vært sagt mye om unges nyhetsforbruk. For eksempel er det sagt at dem mellom 15 og 29 år ikke interesserer seg for nyheter, demokrati og samfunn og at de kaster bort tiden på “fordummende sosiale medier”. Tallene fra Danmark viser at det kanskje ikke står så dårlig til som enkelte foreldre og andre “voksne” skal ha det til.

– Nyhetsforbruket stiger svakt jo eldre man blir I 2017 brukte 90 prosent av alle mellom 15 og 29 år nyheter daglig – mot 95 prosent i hele befolkningen. Nå er det riktignok slik at de unge bruker mindre nyheter enn den øvrige befolkning, men 90 prosent må sies å være et høyt tall. Det er nok dessuten mye høyere enn hva mange i foreldregenerasjonen forestiller seg, sier lederen for DR Medieforskning, Dennis Christensen.

Christensen har skrevet om unges nyhetsforbruk i rapporten ‘Medieutviklingen 2017’, som kom ut nylig.

Han forklarer at det snarere er nyhetslandskapet som er annerledes – altså hvordan de unge får sine nyheter i forhold til generasjonene før dem.

De unge får for eksempel mesteparten av sine nyheter fra nyhetssites, nyhetsapps og særlig via sosiale medier. De setter seg sjeldnere ned foran TV apparatet om kvelden. Derimot er andelen av unge som daglig får sine nyheter via radio relativt stabilt over tid.

Fakta:
Andel av 15-29 som daglig får nyheter via mediet.

Sosiale medier: 66 prosent
Nett: 60 prosent
TV: 31 prosent
Radio: 31 prosent
Print: 20 prosent
Tekst-TV: 5 prosent

Kilde: Megafon for DR Medieforskning

Hele rapporten ‘Medieudviklingen 2017’ kan ses på dr.dk/medieforskning

Be the first to comment on "De unge følger med på nyheter og radio er fortsatt viktig"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*